Foci sport24

Sós és keserű: egy hét alatt menny és pokol a magyar–szovjet Eb-negyeddöntőn

Nagy Gyula / Fortepan
Nagy Gyula / Fortepan
A szovjet csapat ellen 1968. május 4-én először győzött Budapesten és szerzett két gólt a magyar labdarúgó-válogatott. Az Eb-negyeddöntő visszavágóját alig egy héttel később tartották Moszkvában, ahol a 2-0-s diadalt 3-0-s kudarc követte. Sós Károly szövetségi kapitányi bemutatkozása pontosan úgy sikerült, ahogyan a hattyúdala, az 1969 decemberében a csehszlovákokkal vívott marseille-i vb-pótselejtező (1-4).

Revansot venni az 1966-os világbajnokságon elszenvedett 2-1-es vereségért – ez volt a kívánalom 1968 tavaszán, a magyar–szovjet Eb-negyeddöntő előtt. Csakhogy a magyar labdarúgó-válogatott addig egyszer sem győzte le Budapesten a szovjet csapatot, igaz, 1967 végén az európai és világranglisták 1–3. helyére tették különböző fórumokon, míg vezéralakja, Albert Flórián elnyerte az Aranylabdát.

E kitűnő helyzetet sikerült magyarosan megnehezíteni. Csanádi Árpád, a sporthivatal elnökhelyettese fúrni kezdte Illovszky Rudolf szövetségi kapitányt,

mert műveletlennek tartotta a trénert.

Ám a mesternek nem Petrarca szonettjeit kellett elemeznie, hanem sikeres csapat kialakítása volt a tiszte, és abban professzor volt: dirigálásával tíz mérkőzésből nyolcat megnyert, és csak egyet-egyet zárt döntetlennel, illetve vereséggel a válogatott. Ám, amint az edző értesült az intrikáról, lemondott, majd hiába kérlelte kipécézőjén kívül szinte mindenki más, nem lehetett visszatartani.

Ráadásul a kényszerhelyzetbe került sportvezetés a legrosszabb megoldást választotta: Csanádi felvetésére hazarendelte a hét éven át keletnémet kapitányként dolgozó Sós Károlyt, aki nem akarta vállalni a feladatot, de hatalmilag ráparancsoltak. A hosszú távollét tragikomikus fejleményekkel járt: a játékosok azt vették észre, hogy Solymosi Ernő helyett a szintén szőke Mészöly Kálmánt hívja Pixinek, a Titinek becézett Göröcsöt „Tichynek” szólítja, Vinkovics gyúrót pedig „Sinkovicsnak” nevezi a szakvezető.

Elkezdődött a világ legjobb válogatottjai egyikének korántsem szisztematikus, de annál hatásosabb szétverése.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik