Foci sport24

Tréningruhás agytrösztnek köszönheti újjászületését a Fiorentina

Érdekes kérdés, hogy a nagy klubok közé soroljuk-e Olaszországban a Fiorentinát. Tény, hogy a calcio elitklubjának szeánszasztala körül ott találjuk a firenzei lilákat, hiszen tagjai a Hét nővér néven ismert fiktív, de valójában nagyon is létező főúri csoportnak, ugyanakkor a milánói és torinói hatalmasságok csatájába csak ritkán tud beleszólni.

Az első UEFA által kiírt trófeát – az 1961-es KEK serleget – a félszigetre szállító klub csődhelyzet miatt nemrégiben meg is szűnt egy kicsit, és bár egy ideje elég sokat forognak Európában a védjegynek számító lila mezek, ráfért már, hogy valami újjászületés-féleség történjen a reneszánsz bölcsőjében.

Annak, hogy a Fiorentina az öt topliga egyik legjobb formában lévő csapata tavasszal, több fontos szereplője is van, de a két legfontosabb egy árva gólt sem szerzett a február eleje és április közepe között letudott győzelmi sorozatban.

Ők: Vincenzo Italiano és Rocco Commisso. Az agy és a pénz.

A Fiorentina tulajdonosa tökéletesen valósította meg a délolasz álmot. A calabriai mélyszegénység elől az Egyesült Államokba emigrált család sarjának vágott az esze, mint a borotva; tanulmányi ösztöndíjjal a legjobb iskolákba járhatott, és sikeres üzletember lett belőle. Ha pedig egy délolasz férfiú a Chase Manhattan Bank igazgatótanácsának a tagja, noha még alig harmincéves, abból hamarosan kinő valami focis hobbiprojekt. Commisso egész jó kis futballistakarriert is maga mögött tudott; az 1972-es olimpia előtt részt vett az amerikai válogatón is, és már nem volt fiatal, amikor végül tényleg belevágott a focibizniszbe: megvásárolta a New York Cosmos-t, majd néhány évvel később, 2019-ben a Fiorentinát.

Rocco Commisso Giuseppe Maffia / NurPhoto / Getty Images

Amerikás cirkusz

A 2002-es csőd után a Serie C1-ig visszasorolt klub öles léptekkel építette újra magát, és a kétezres évtized végére már újra régi fényében csillogott. A Serie A-ban a dobogóért harcolt, 2008-ban elődöntős volt az UEFA Kupában, két évvel később a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében csak minden idők leghatalmasabb lesgóljával ejtette ki a Bayern München a Luca Toni-féle csapatot. A bajnokságban nagy dolgok nem történtek az együttessel, de 2014-ben bejutott a kupadöntőbe, egy évvel később pedig az Európa Ligában menetelt az elődöntőig.

Látszott, hogy csak egy lökés kellene a Fiorentinának,

hogy beszálljon a nagyok játékába Olaszországban is.

Commisso egy kifejezetten gyenge szezon végén vette meg a Fiorentinát, és szállította is a beígért cirkuszt. Első igazolása nem más volt, mint a Bayerntől búcsúzó Franck Ribéry, akire ráadásul ingyen csapott le, és ha egy igen okos meg előrelátó igazoláshoz pénz kellett, az sem volt gond: a Veronával óriási szezont futó, azóta már a vb-n is megcsodált marokkói középpályás, Sofian Amrabat 19,5 millió euróba fájt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik