Foci sport24

Messi visszacsábítása a Barcához ugyanolyan hiba lenne, mint Ronaldo Manchesterbe igazolása volt

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Lionel Messi két évad után a nyáron távozik a Paris Saint-Germaintől, és bár a barcelonai hazatérés szép történet lenne, valójában a klub érdekeit aligha szolgálná. Szabó Péter elemzése.

Mindenki szereti a filmbeillő történeteket. Amikor a főhős kényszerű távozását követően visszatér az otthonába, és még egyszer, utoljára a csapata élére állva elhozza a dicsőséget, mielőtt végleg szögre akasztja a cipőjét a szurkolók zokogása közepette. Mindenki szeretné látni ezt a filmet Lionel Messivel a főszerepben, akinek egy kicsi köze is van érzelmileg az FC Barcelonához, csakhogy a futballban

akkor lehet a legrosszabb döntéseket meghozni, amikor azokat az érzelmek vezérelik.

Messi 2021 nyarán végig arra készült, hogy szerződést hosszabbít a Barcelonával, azonban ezt a csapat pénzügyi helyzete és a spanyol bajnokság erre vonatkozó szabályzata végül nem tette lehetővé, és hirtelen a Paris Saint-Germainnél találta magát. Ahol egy magához képest gyengébb első szezon után, a második idényére már ismét a világ egyik, ha nem a legjobb játékosává emelkedett, mégis egyre nagyobb az esélye a közelgő távozásának. Különösen, amióta Bayern München elleni BL-kiesést követően a bajnokságban szintén leeresztettek a párizsiak, és a szurkolók Messin is kitöltik a haragjukat.

Nem véletlen tehát, hogy az utóbbi napokban egyre jobban felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az argentin a nyáron, a párizsi szerződése lejártát követően újra Barcelonában köthet ki. Rafael Yuste, a katalán klub alelnöke maga nyilatkozott arról, hogy tartják a kapcsolatot Messi családjával, és szeretnék, ha visszatérne. A csapat vezetőedzői pozícióját már Messi távozása után átvevő Xavi pedig azt mondta, hogy bár nem aktuális most erről beszélni, nagyon reméli, hogy láthatjuk még egykori csapattársát a Barcelona mezében.

Viszont éppen Xavi futballja lehet az, amely a legnagyobb problémát jelentheti Messi visszatérése kapcsán, ugyanis a klasszis távozása és a korábbi középpályás edzői kinevezése óta alaposan megváltozott a Barcelona játéka.

A spanyol bajnokságot jelenleg is magabiztos előnnyel vezető katalán csapat Xavival visszatért ahhoz a filozófiához, amellyel Pep Guardiola alatt is sikeres volt. Világos alapelvek mentén szervezett pozíciós játékot próbál megvalósítani, melyben minden játékosnak megvan a maga szerepköre és feladata. Ha a pozícióját nézzük, nem is jelentene problémát Messi csapatba illesztése, hiszen a jelenlegi felállási formában – amely legtöbbször 3-2-2-3-ként jelenik meg labdabirtoklás közben – a dél-amerikai remekül mutatna a jobb oldali félterületben elhelyezkedő támadó középpályásként, aki képes kiszolgálni a társakat jobbnál jobb labdákkal, miközben még a kapura is veszélyes tud lenni.

Mert afelől valóban nincs kétség, hogyha Messinél van a labda, akkor még mindig nehéz nála jobb játékost találni.

Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A gólok és a gólpasszok összesítését nézve az öt topbajnokságon belül nála csak Erling Haaland vállalt szerepet több gólban ebben a szezonban, ha pedig – a tizenegyeseket figyelmen kívül hagyva – a várható gólok (xG) és a várható gólpasszok (xA) kilencvenperces átlagát tekintjük, akkor senki sem múlja felül őt. Messinek 1.00-s a mutatója, vagyis mérkőzésenként legalább egyszer várható tőle gólban való közvetlen részvétel. A listán a harmadik helyezett egyébként éppen az a Robert Lewandowski, akit tavaly nyáron szerződtetett a Barcelona, és éppen egy esztendővel fiatalabb a következő szezon kezdetére már a 36. életévét betöltő Messinél. Az az elképzelés szintjén jól hangzik, hogy majd Messi szolgálja ki a lengyel támadót, ám kettejük együttes jelenléte a pályán egyéb problémákat szülne a labda nélküli játékban.

Xavi érkezésével a leglátványosabbat a Barcelona a védekezés – azon belül is annak intenzitása – terén lépett előre. Az Opta adatai szerint a 2022/23-as évadban a katalán együttes átlagosan 9 átadást engedélyez az ellenfeleinek, mielőtt valamilyen védekező akciót hajtana végre, s ennél jobb mutatót az öt európai topligában csak két csapat, a Real Sociedad és a Lyon tud felmutatni. Emellett a 253 labdaszerzés az ellenfél védőharmadában a 10. legtöbb, ami ugyancsak mutatós, figyelembe véve, hogy a csapat a meccsei nagy részét labdabirtoklással tölti.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik