Foci

Egy évig csak a világ legjobb irányítója volt, mostanra ismét a világ legjobb játékosa lett Messiből

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Az argentin zseni első párizsi idényében nyújtott teljesítménye a legtöbb szurkoló számára csalódást keltő volt, de ebben az idényben ismét azt a Lionel Messit láthatjuk, akit az elmúlt évtizedben megszokhattunk.

A 2021-2022-es szezon elején úgy tűnt, hogy nagyon más irányt vesz az elmúlt másfél évtized két legmeghatározóbb futballistájának a pályafutása. Cristiano Ronaldo a Juventustól a Manchester Unitedhez hazatérve rögtön az első két bajnoki meccsén három gólt szerzett, míg Lionel Messinek a Barcelonától a klub anyagi helyzete miatti kényszerű távozását követően egészen novemberig kellett várnia, hogy feljegyezhesse az első találatát a francia bajnokságban a Paris Saint-Germain mezében.

Azóta viszont nagyot fordult a világ a két játékos körül: Ronaldo mostanra a Premier League-ben többnyire csak cserének számít a Manchester United irányítását a nyáró átvevő Erik ten Hagnál, miközben Messi ismét olyan formában futballozik, ahogy azt az elmúlt bő tíz évben megszokhattuk tőle.

Az argentin világklasszis az előző szezonban a francia ligában mindössze 6 találatot ért el, amit ebben az idényben máris sikerült túlszárnyalnia. Viszont, ahogy arról már januári elemzésünkben értekeztünk, Messi nem lett szignifikánsan rosszabb játékos Párizsban az előző,

hanem egyszerűen az akkori edző, Mauricio Pochettino rendszerében arra kényszerült, hogy sokkal távolabb játsszon a kaputól, és ő legyen az, aki kiszolgálja a csapattársakat, és veszélyes helyekre juttatja el a labdát.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2021-2022-es szezon végére a Ligue 1-ben 14 gólpasszt osztott ki, emellett pedig az öt európai topligát figyelembe véve 90 perces átlagban senki nem tudott felmutatni több progresszív átadást nála.

Messi számai az előkészítés terén ebben az idényben is egészen kimagaslóak. Sőt, a 2021-2022-es mutatóit is túlszárnyalják. Az eddigi 10 gólpasszával egyelőre mindenkit megelőz a topligákban, miközben a 6,8 várható gólpassza (xA) szintén a legjobb mutató, és ez akkor is igaz, ha 90 perces átlagot veszünk figyelembe (0,58). A progresszív passzok terén ezúttal is ő a legjobb, de az előző idénybeli 9,46-ról átlagban ezeknek a száma is nőtt, meccsenként 11-re.

A legszembetűnőbb viszont az, hogy visszatértek a gólok is Messi repertoárjába. A 2021-2022-es 0,25-ös meccsenkénti gólátlag az argentin játékos pályafutása során messze a legalacsonyabb volt. Különösen akkor döbbenetes ez a szám, ha azt nézzük, hogy 2009 óta ezt megelőzően mindössze négy alkalommal fordult elő, hogy bajnoki meccseken nem érte el a meccsenkénti legalább egygólos átlagot.

A 2022-2023-as idényre viszont a gólátlaga több mint a duplájára, 0,60-ra nőtt, miközben a várható góljainak átlaga (xG) 0,47-ről 0,62-re emelkedett, ami annak köszönhető, hogy meccsenként 3,72 helyett 4,62 alkalommal kísérletezik lövéssel, és ezeket a lövéseket is átlagosan 19,1 helyett 17,5 méterről ereszti el.

Messi tehát nem felejtett el gólt lőni egy év alatt, de még minden idők talán legjobb játékosa esetében sem szabad elfelejteni, hogy a körülötte lévő csapat, és az edző által alkalmazott játékrendszer és az abban rászabott szerepkör mennyire tudja befolyásolni a teljesítményt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik