Foci sport24

Kruscic elküldése elkerülhetetlen volt, de nem drámai a helyzet Újpesten

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az OTP Bank Liga 24. fordulójában a Puskás Akadémiától elszenvedett 5-1-es vereség után az Újpest menesztette szerb vezetőedzőjét, Milos Kruscicot. A már kiesést jelentő utolsó előtti helytől két pontra lévő Újpestre nem vet jó fényt a tabella, de nem érdemes temetni a csapatot, mert a teljesítménye alapján ennél jóval több van benne.

Milos Kruscicot 2022. január 13-án nevezték ki az Újpest edzőjévé, amely akkor tizenhét forduló után tizenhét ponttal a tizedik helyen állt a tabellán. Ezt követően azonban tizenhat meccsen 27 pontot szerzett, és az ötödik helyen zárta az évadot, emellett a MOL Magyar Kupában bejutott az elődöntőbe. A mostani idényben a szerb tréner irányításával 24 meccsen 27 pontot gyűjtött a csapat, amely jelenleg a tizedik, és csak két ponttal előzi meg a már kiesőhelyen lévő Honvédot. Pusztán a tabella alapján indokolt volt az edzőváltás,

az Újpest teljesítménye azonban közel sem volt annyira rossz, mint ahogyan azt az eredmények mutatják.

Az adatalapú elemzés előtt azt azért hozzá kell tenni, hogy az Újpest teljesítményét számos nehezen kontrollálható tényező is befolyásolta, kezdve a sérülésektől a kulcsjátékosok távozásán át a meccsen belüli mentális összeomlásokig. Ezek közül is ez utóbbi rontja leginkább az összképet, hiszen az Újpest a 43 kapott góljának több mint egyharmadát három meccsen szedte össze (Újpest–Ferencváros 0-6, DVSC–Újpest 4-1, Puskás Akadémia–Újpest 5-1).

Emellett az előző évadot hat góllal és hat gólpasszal záró Yohan Croizet súlyos sérülése sem jött jól a nyári felkészülési időszakban, miképpen a csapatkapitány Csongvai Áron és Katona Mátyás téli távozása sem.

Az Újpest keretprofiljából jól látszik, hogy Csongvai Áron és Katona Mátyás személyében két alapemberét veszítette el a csapat. A legjobb játékperc-kihasználtsággal rendelkezők közül Tim Hall és Ognjen Mudrinski télen érkezett a klubhoz. A 36 játékos közül 21 még az elérhető játékpercek felét sem töltötte a pályán, vagyis nem volt megbízható, állandó kezdőtizenegye a csapatnak, ami elengedhetetlen feltétele a jó teljesítménynek.

Az viszont ezeken a szélsőséges eseteken túllépve is látszik, hogy az utóbbi időben már romlott az együttes teljesítménye Krusciccsal. Az alábbi diagram azt mutatja, hogyan alakult az Újpest ötmeccses büntetők nélküli xG és xGA görgőtálaga a 2021/22-es évad kezdete óta (a görgőátlag használatára éppen a szélsőséges esetek kiszűrése miatt volt szükség). Érkezését követően Kruscic tavaszra rendbe tette a csapat védekezését, és a támadójátékon is javított, ami a táblázaton ötödik helyet eredményezett. A mostani idényben viszont – különösen az utóbbi hetekben – jelentősen visszaesett a csapat teljesítménye a kapu előtt, miközben az ellenfelek rendszerint egy-másfél gólra elegendő helyzetet alakítottak ki. A trendvonalakból arra lehet következtetni, hogy ez az állapot folytatódott volna.

Az újpestiek védekezése úgy esett vissza, hogy közben az ő kapujukra érkezett a legkevesebb lövés a bajnokságban; a 2022/23-as évadban eddig 221-szer lőttek kapura az Újpest ellen, ez 27-tel kevesebb, mint az ebben a tekintetben második helyen álló Kisvárda esetében (248). Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 43 gólt mindössze 31,65-ös xGA-ból kapták – ami a negyedik legkevesebb a mezőnyben –, vagyis körülbelül tizenegy góllal kaptak többet, mint ami az ellenfelek helyzeteinek minőségéből következett volna, még akár úgy is tűnhet, hogy olyan nagy gond nincs a védekezéssel.

Ha viszont az egy lövésre vetített xGA-t vizsgáljuk – ami sokkal valósabb képet ad arról, hogy egy csapat általában milyen minőségű helyzeteket enged az ellenfeleinek –, akkor már teljesen más megítélés alá esik az Újpest védekezése. A csapat xGA/lövés mutatója 0,144, ami azt jelenti, hogy egy-egy lövés átlagosan tizennégy százalékos eséllyel eredményez gólt az Újpest ellen. Ennél jobb minőségű helyzeteket csak a Zalaegerszeg enged az ellenfeleknek (0,158).

Az ábra megmutatja, hogy bár darabra kevés lövést enged az Újpest, azoknak a kaputól vett átlagos távolsága 17,59 méter, az xG/lövés értéke pedig 0,144. Az is jól kivehető, hogy az Újpest a bal kapufa vonalában, az öt és feles és a tizenegyespont közötti területen a legsebezhetőbb.

Azt a környezetet, amit másnak megenged, saját maga számára már nem tudja megteremteni az Újpest az idén; hiába van a Ferencváros után az Újpestnek a legtöbb lövése az NB I-ben, az xG/lövés mutatójuk a lila-fehéreknek a legalacsonyabb (0,095), az átlagos lövéstávolságuk pedig a legmagasabb (19,94 méter). Vagyis míg másoknak kevés, de közeli és jó minőségű helyzeteket hagy az együttes, addig magának sok, de távoli és rossz minőségű helyzetet dolgoz ki.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik