Faragó György / Fortepan
Foci sport24

Négy gólt szerezve debütált a Fradiban, mégsem került be a forduló válogatottjába

Mátrai Sándor, a 81-szeres válogatott ferencvárosi hátvéd hetven esztendővel ezelőtt, a Szombathely elleni találkozón debütált az NB I-ben. Középcsatárként. S egészen biztatóan. A mérkőzés 5-2-vel zárult, az újonc négy gólt szerzett.

Öt újonnan igazolt labdarúgó debütált hetven éve, 1953. március 15-én, a bajnokság nyitányán a Kinizsinek nevezett FTC-ben: Gulyás Géza, Fenyvesi Máté, Kertész Tamás, Mátrai Sándor és Orosz Pál. A kierőszakolt névváltoztatáson túl – amely a magyar futballtörténet második Kinizsivé kényszerítése volt a negyvenes évek Vasasának átkeresztelése után – a Ferencvárosra nem szállt rá különösebben a hatalom, a klub épp annyira szenvedett az elnyomatástól, amennyire az egész ország.

A legendák ellenére Kocsis Sándortól nem követelték, hogy menjen a Honvédba, a váltást önmaga határozta el, és ezt – személyes tapasztalatom szerint – Dalnoki Jenő meg Rudas Ferenc sosem tudta elfeledni, ha megbocsátott is a csatárnak. Budai II Lászlót behívták, Deák Ferenc Siófokon verekedésbe keveredett két, őt vegzáló civil ruhás ÁVH-ssal, e miatt azt közölték vele:

vagy Újpestre szerződik és hallgat arról, miért, vagy börtönbe vonul, és a tulajdon édesanyja nem ismer rá.

A némaságot és a relatív szabadságot választotta.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!