Foci sport24

Négy gólt szerezve debütált a Fradiban, mégsem került be a forduló válogatottjába

Faragó György / Fortepan
Faragó György / Fortepan
Mátrai Sándor, a 81-szeres válogatott ferencvárosi hátvéd hetven esztendővel ezelőtt, a Szombathely elleni találkozón debütált az NB I-ben. Középcsatárként. S egészen biztatóan. A mérkőzés 5-2-vel zárult, az újonc négy gólt szerzett.

Öt újonnan igazolt labdarúgó debütált hetven éve, 1953. március 15-én, a bajnokság nyitányán a Kinizsinek nevezett FTC-ben: Gulyás Géza, Fenyvesi Máté, Kertész Tamás, Mátrai Sándor és Orosz Pál. A kierőszakolt névváltoztatáson túl – amely a magyar futballtörténet második Kinizsivé kényszerítése volt a negyvenes évek Vasasának átkeresztelése után – a Ferencvárosra nem szállt rá különösebben a hatalom, a klub épp annyira szenvedett az elnyomatástól, amennyire az egész ország.

A legendák ellenére Kocsis Sándortól nem követelték, hogy menjen a Honvédba, a váltást önmaga határozta el, és ezt – személyes tapasztalatom szerint – Dalnoki Jenő meg Rudas Ferenc sosem tudta elfeledni, ha megbocsátott is a csatárnak. Budai II Lászlót behívták, Deák Ferenc Siófokon verekedésbe keveredett két, őt vegzáló civil ruhás ÁVH-ssal, e miatt azt közölték vele:

vagy Újpestre szerződik és hallgat arról, miért, vagy börtönbe vonul, és a tulajdon édesanyja nem ismer rá.

A némaságot és a relatív szabadságot választotta.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik