Foci sport24

Az NB I-ben is igaz: az eredményesebb játékért a tizenhatoson belülre kell vinni a labdát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A tavalyi labdarúgó-világbajnokság óta érdekes és aktuális téma a kapura lövések minősége. Miközben az 1966-os vb-n még csak a lövések 41 százalékát küldték a tizenhatoson belülről, addig a katari tornán ez az arány minden korábbinál magasabb, 61 százalék volt. Az európai topligákban is az a jellemző, hogy a csapatok egyre ritkábban próbálkoznak távoli, alacsony gólszerzési eséllyel bíró lövéssel. Ezért aztán kíváncsiak voltunk, hogy vajon az NB I is követi-e a nemzetközi futball trendjeit, és arra is: mely csapatok és játékosok képviselik a legmagasabb minőséget a magyar bajnokságban.

1998 óta rendeznek 32 csapatos világbajnokságokat, és az azóta lejátszott hét torna közül a katarin esett a legtöbb gól . A 172 gólból ráadásul 160, tehát a gólok 93 százaléka a tizenhatoson belülről született, ami nem véletlen. A 2010-es világbajnokság óta folyamatosan csökken a lövések kaputól vett átlagos távolsága:

Dél-Afrikában még 19,4 méter volt az átlagos lövéstávolság, Brazíliában már csak 16,4, Oroszországban 15,7, Katarban pedig 14,5.

Vagyis a 2010-es vb-hez képest mostanra öt méterrel lett kisebb az átlagos lövéstávolság (fontos: itt csak a nyílt játékhelyzetből történt lövésekről beszélünk, a mutatóban a büntetők és a szabadrúgások nincsenek benne).

A jelenségre egyszerű a magyarázat; a tizenhatoson belülről sokkal nagyobb a gólszerzés esélye, mint a tizenhatoson kívülről. Ezt az Expected Goal, azaz várható gól (xG) mutató megjelenése óta egyértelműen alá is lehet támasztani. Az xG-mutató több ezer vagy akár tízezer múltbéli lövés karakterisztikáját (a lövés pozíciója, a labda kapuval bezárt szöge, a labda és a kapu között lévő védők száma, a kapus helyzete stb.) megvizsgálva, minden lövéshez hozzárendel egy valószínűséget, és megmondja, hogy egy hasonló jellemzőkkel leadott lövés az adott bajnokságban egy átlagos képességű játékost tekintve mekkora valószínűséggel eredményez gólt. Minél jobb helyzetet dolgoz ki egy csapat, annál nagyobb lesz ez a valószínűség. A katari világbajnokságon a tizenhatoson belüli lövések átlagos xG-értéke 0,16 volt, vagyis egy-egy tizenhatoson belüli lövés 16 százalékos valószínűséggel eredményezett gólt, miközben a tizenhatoson kívüli lövések esetében ez az érték mindössze 0,04 volt. Vagyis a tizenhatoson belülről négyszer akkora volt a gólszerzés esélye, mint a tizenhatoson kívülről.

Mi a trend az NB I-ben?

Az NB I esetében is arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan alakul a lövések minősége. A legutóbbi négy szezon adatai alapján nem fedezhető fel egyértelmű trend, az átlagos lövéstávolság szinte változatlan:

  • 2019/20-ban 15,29,
  • 2020/21-ben 14,63,
  • 2021/22-ben 15,54,
  • 2022/23-ban 15,78 méter

Az viszont egyértelműen látszik, hogy az átlagos lövéstávolság az NB I-ben is a tizenhatoson belül van.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik