Markus Gilliar - GES Sportfoto / Getty Images
Foci sport24

A Moukoko-aktát is megbolygatta a 2023-at nyitó korhamisítási botrány

A 2023-as év korhamisítási botránnyal kezdődött a nemzetközi futballban – nem az első, és aligha az utolsó eset történt az afrikai U17-es kontinenstorna selejtezőin. De miért akut probléma a korhamisítás? Milyen teszttel próbálják megfogni a trükközőket? És végül: hogyan került bele közvetve napjaink egyik legnagyobb tehetsége, a német válogatott Youssoufa Moukoko a mostani botrány szórásába?

Új év, régi sztori: korhamisítási botránnyal kell foglalkoznia az afrikai labdarúgó-szövetségeknek. Az U17-es Afrika Kupa regionális selejtezője előtt Kamerunban korellenőrzést végeztek a kerettagok körében. Az MR-vizsgálatok arra a gyanúra adtak okot, hogy

a 30 fős keret 21 tagja túlkoros,

mire Samuel Eto’o – a kameruni szövetség (Fecafoot) elnöke – azonnali hatállyal kirakta a játékosokat a keretből.

A huszonegyek „kisöprését” követően az újonnan meghívottak közül még 11 megbukott a vizsgálatokon, de végül Jean-Pierre Fiala szövetségi edzőnek és stábjának sikerült egy keretnyi játékost összeszednie. A kameruniak a Kongói Köztársasággal, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Csáddal és a Közép-Afrikai Köztársasággal mérték volna össze tudásukat a selejtezőkön, ám előbb a Kongói DK szállt ki idő előtt (a 40-es keret 25 tagja fennakadt a korvizsgáló teszten, ráadásul csak 5 játékosnak voltak rendben a dokumentumai az utazáshoz), majd Csádot (a 25-ös keretből 7 játékos esett ki a tesztelésen, egy esetében nem született döntés) a kontinentális szövetség (CAF) diszkvalifikálta. Így végül Kamerun, a Kongói Köztársaság és a Közép-Afrikai Köztársaság mérkőzött meg a továbbjutásért. Ugyanebben a selejtezősorozatban hasonló okokból kizárták Libériát, Dzsibutit, Szudánt és Angolát is.

A legutóbbi (2019-es) U17-es kontinenstornán ezüstérmes Guineát a CAF utólag meszelte el, miután kiderült, hogy két játékos is több útlevéllel operált (egy nemzetközi tornára leadott útlevelek szerint 2001-es, az U17-es tornára benyújtott papírok szerint viszont 2002-es születésű volt a két érintett futballista). A guineaiak eredményét törölték, a hamisítási botrány miatt a válogatott nem utazhatott el a korosztályos világbajnokságra. A torna előtt elvégzett MR-tesztek hat, vélhetően túlkoros játékost szűrtek ki, de ez minimális mennyiség a mostanihoz képest.

Tologatott vonalak

Amióta nagy téttel bíró korosztályos focitornákat rendeznek, azóta népszerű elfoglaltság a korhamisítás. Nem csak a futballban akadnak ilyen problémák: minden sportágban meghúzzák a korosztályos vonalakat, és vannak, akik elkezdik skrupulus nélkül tologatni azokat. A csalás többféle lehet:

  • Idősebb sportolók szerepeltetése korosztályos versenyeken (futballban ez az általános probléma)
  • Korhatárt még el nem ért sportolók szerepeltetése felnőttversenyeken (ez volt sokáig jellemző például női tornában; de éppenséggel a magyar futballtörténetben is van jó pár legendás játékos, aki így debütált)

S hogy miért csalnak a gyakoribbnak számító első esetben?

Korosztályos eseményeken könnyebb feltűnő eredményeket elérni.

A labdarúgást például véve egy-egy kiemelkedő kontinentális vagy világbajnoki szereplés feltehet a térképre egyes országokat és játékosokat. Az e tornákon kiszúrt spílereket ideális esetben jó pénzért értékesíteni lehet – egy kis trükközés, és nemcsak a jobb eredmény, hanem a nagyobb üzlet is következmény lehet.

„Negyvenkét napon múlt. 1979-ben születtem, de volt egy torna, amit a tévé közvetített, és csak 1980-asok játszhattak rajta. Hibát követtem el, és megfizettem érte. Rosszat cselekedtem, mert egy kisfiú álmát igyekeztem beteljesíteni, ma pedig negatív példa vagyok” – magyarázta a Globónak a brazil Sandro Hiroshi a háttérmotivációt. A támadó tinédzserként hamis papírokat szerzett annak érdekében, hogy pályára léphessen, és kitűnhessen az említett korosztályos tornán, de később lebukott.

A karrierre áhítozó, gyakran kiszolgáltatott játékosok számára ez kegyes csalás, olyan, ami – ha nem lepleződik le – a tehetséggel és a jó teljesítménnyel együtt szerződéshez vezethet. Ha sikerül kitörni, az nemcsak a játékosnak, hanem az egész családjának megváltoztathatja az életét. A vásárló klubok egyre fiatalabb ígéreteket keresnek, s ami elég egy 18 évestől, nem elég egy 20 évestől – előbbit még megveszik, utóbbit már otthagyhatják, és bezárul a lehetőség kapuja.

A FIFA nemzetközi átigazolási összegző riportja szerint:

A 18–23 éves játékosokra költött átigazolási összegek több mint 25 százalékkal múlták felül a 24–29 évesekre kiadott összeget; ez jól mutatja, hogy a klubok jobban érdeklődnek a fiatalabb, formálhatóbb futballisták iránt.

Az afrikai és a dél-amerikai futball esetében a játékosexport létfontosságú: a klubok által elkönyvelt átigazolási bevételek tízéves összesítésben mintegy három-négyszeresen múlták felül a kiadásokat a kontinensen. Nemzeti szinten ez sokkal magasabb lehet: a kameruni klubok például tíz év alatt csak 100 ezer amerikai dollárt költöttek játékosvásárlásra, ám 21,1 millió dollárt kasszíroztak eladásokból. Ezek nem nagy összegek a topfutballhoz képest, ám jelentősen hozzájárulnak a helyi labdarúgóélet működéséhez. A klubok eladni akarnak, az ifjú játékosok menni, és karriert építeni. Mindenki abban érdekelt, hogy az üzlet zökkenőmentesen legyen, és ez megágyazhat a trükközésnek.

Mexikói átoktól gyanús vásárlásig

Az életkorhamisítással a legtöbbször Afrikát kötik össze, de egyáltalán nem a fekete kontinens az egyetlen, amelyen nagyszabású csalásokat lepleztek le. Az egyik leghírhedtebb botrány Mexikóhoz kapcsolódik: a Cachirules-ügyben egy újságíró kiderítette, hogy a 20 éven aluli válogatottban olyan futballisták léptek pályára, akiknek a szövetség évkönyve szerint más volt a születési dátumuk, mint ami az U20-as CONCACAF-selejtezőkre leadott hivatalos névsorban szerepelt… Óriási paláver keveredett, amelynek végén a FIFA 1988 áprilisától 1990 júliusáig minden mexikói válogatottat eltiltott a nemzetközi szerepléstől, így az A-csapat sem vehetett részt az olaszországi világbajnokság selejtezőin. A babonás mexikói drukkerek szerint a csalás miatt átok sújtja a válogatottat, amely azóta nem tudta egyszer sem megnyerni a világbajnokságokon a negyedik mérkőzését, azaz a nyolcaddöntőt.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.