Foci sport24

Martin Ödegaard, a bombaformában lévő géniusz

Justin Setterfield / Getty Images
Justin Setterfield / Getty Images
Tizenöt évesen ismerte őt meg a világ, és jelenleg az egyik – ha nem a – legjobb formában futballozó középpályás. A bukott csodatini, aki megfordította a karrierjét, és a bajnoki címre törő Arsenal vezérévé vált. Íme, Martin Ödegaard!

Imádjuk a labdazsonglőröket. Van, aki a cselekre gerjed, van – mint például én –, aki a passzokra, meg persze van, aki az elegáns befejezőkre. Egyetlen dolog köt össze minden futballszeretőt: nincs olyan ember, aki kedveli, követi, nézi ezt a sportágat, és nem emelkedik meg legalább egy kicsit a pulzusa, ha egy játékoshoz ragad a labda. Emlékszem, gyerekkoromban olvasgatva Zinedine Zidane-ról, az egyik infó, ami benne ragadt a fejemben, ahogyan a nevelői és korai edzői arról áradoznak: a kis Zizou-nak sosem kellett letekintenie a lábára labdavezetés közben.

Már nagyon apró korától kezdve pontosan tudta, hol a labda, és úgy szlalomozta körbe a játszótársait, hogy a szeme kizárólag őket, a környezetet és azt a kaput pásztázta, amire támadott.

Azt, hogy mennyire fontos minél többször csekkolni a látóteret, ma már célzottan oktatják gyerekkorban. Az úgynevezett szkennelés egy kutatott, mért és szakmailag mélyen vizsgált eleme a futballnak, erre specializálódott edzők és az ennek a képességnek a fejlesztését kitűző gyakorlatok is tömegével fellelhetők. Véletlenül sem szeretnék a nosztalgia hangján szólni, a múlton való moralizálás és elfogult morfondírozás semerre sem vezet. A mai labdarúgás professzionálisabb és általánosságban magasabb színvonalat képvisel…, mégis, az ilyen ösztönösen, valahogy természetesnek érződő könnyedséggel és eleganciával futballozó, valóságos jelenségek zömében már hiányoznak a pályáról.

Néhányan azért maradtak.

A csodatini különleges pályaíve

Norvégia nem éppen a legnagyobb futballnemzet, emiatt talán még érdekesebb – vagy hihetetlenebb – volt, amikor megjöttek az első beszámolók a 15 éves, a Strömsgodsetben játszó csodagyerekről. Ennyire fiatalon bemutatkozni a felnőttek között egészen megdöbbentő, és furcsa azt hallani, hogy egy tinédzser évei közepén járó kölyköt Európa legnagyobb csapatai környékeznek. Aztán akkora cirkusz kerekedett Martin Ödegaard köré, hogy egyre inkább hihetővé vált a helyzet.

VEGARD WIVESTAD GROTT / NTB SCANPIX / AFP 15 évesen a Strömsgodset játékosaként ünnepli gólját 2014. május 16-án a Drammen elleni norvég bajnokin.

A helyzet 2014 végére tarthatatlanná vált. Utólag Ödegaard egykori segítői, edzői, klubvezetői bevallották, hogy azt a förtelmes hírverést, állandó akciót és nem kívánt figyelmet, amit a Strömsgodsetre zúdított a nemzetközi sajtó, nem tudták tovább elviselni. Amikorra Ödegaard bemutatkozott a felnőttek között, helyben már óriási felhajtás övezte őt. Csereként állt be az Aalesund ellen, és mind a tizennyolc pályán töltött percét tátott szájjal figyelte a publikum. Rögtön gólpasszal hálálta meg a bizalmat – olyan játékos benyomását keltette, akiről nehéz az embernek levennie a szemét. Az együttes története során mindössze kétszer nyerte meg a ligát, ritka alkalom volt, hogy a gárda harcban áll a bajnoki címért. Egy százezres norvég kikötőváros a csapat székhelye, az ottani körülmények elég nehezen készítenek fel a Borussia Dortmund vagy a Barcelona elnökével folytatott tárgyalásokra és párbeszédekre. Bemutatók és ismerkedések soráról olvashattunk, a kontinens gigászai igyekeztek meggyőzni Ödegaardot arról, hogy őket válassza.

Aztán 2015 januárjában a Real Madrid lett a befutó.

Az a Real Madrid, amely Florentino Pérez elnökségével a sztárok második eljövetelének csúcsára ért. 2015 tavaszára ugyan a Bajnokok Ligájában az elődöntő jelentette a végállomást és a bajnokságban is csak a második helyen végzett az együttes, a következő évad végén összejött a tizenegyedik BL-cím, majd egymásutánban háromszor ülhetett fel Európa trónjára a Real. A keret csúcskategóriás csillagokból állt, az eredmények középpontjában a Casemiro, Kroos, Modric középpályás trióval. Sokan figyelmeztették Ödegaardot az aláírás előtt, hogy a Realnál nem annyira dívik a hozzá hasonlóknak megfelelő mennyiségű lehetőséget adni – és így is történt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik