Foci sport24

Száz éve meghódította a spanyol focirajongókat egy magyar csapat

Lothar Rübelt / Osztrák Nemzeti Könyvtár / APA / AFP
Lothar Rübelt / Osztrák Nemzeti Könyvtár / APA / AFP
Kék-fehér volt a karácsony és a szilveszter 1922-23 fordulóján Spanyolországban: az MTK labdarúgócsapata december 24-én, 26-án és 31-én, majd január elsején is játszott. Portyája során hét meccsen öt győzelmet, valamint két döntetlent számlált, miközben találkozott a Barcelonával és a Real Madriddal is.

Száz éve (is) nagyszerű csapata volt az MTK-nak: a kiemelkedő tudású együttes 1917 és 1925 között sorozatban kilencszer hódította el a bajnoki címet, és 1922/23-ban tizenöt válogatott labdarúgót vonultatott fel. Íme, a címeres mezesek névsora: Plattkó (6-szoros válogatott), Kropacsek (2) – Mándi (32), Senkey Imre (6) – Kertész II (47), Nádler (7), Vágó (17), Nyúl Ferenc (4), Senkey Gyula (3) – Braun (28), Molnár (27), Orth (32), Schaffer (15), Opata (17), Siklóssy (2).

A portyára éppen tizenöt játékos utazott, ám Kropacsek Ferenc kapus helyett Fábián Sándor ült fel december 18-án a Déli vasúton a vonatra. A küldöttséget Brüll Alfréd klubelnök vezette, a delegáció tagja volt még dr. Fodor Henrik igazgató – aki előre ment szálláscsinálónak –, Preiszmann Lajos pénztáros, Fischer Károly intéző, valamint Frontz Döme edző.

Az igazán díszes társaság tagjai közül Braun József, Kertész II Vilmos, Mándi Gyula, Nyúl Ferenc éppen 9-szer, Orth György és Vágó Antal 8-szor, Molnár György és Nádler Henrik 7-szer, Opata Zoltán 6-szor volt bajnok. (Kropacsek hét, Nyúl Vilmos és Schlosser Imre hat aranyérmet nyert az MTK-val; utóbbi az FTC korábbi bálványaként hétszer ünnepelt első osztályú diadalt.)

A túra első mérkőzését december 24-én rendezték. A házigazda az FC Barcelona volt, amely addig azzal büszkélkedett, hogy még nem járt Katalóniában olyan külföldi csapat, amely ellen legalább egy gólt ne tudott volna szerezni.

Az MTK hálóját sem a szenteste napján, sem december 26-án nem zörgette meg.

Igaz, a kékek sem vették be a Barcelona kapuját, amelyet Ramon Bruguera csúcsformában őrzött. A dupla 0-0 mégsem neki kamatozott: a Barca hamarosan szerződtette a válogatottban még Vasas-játékosként bemutatkozó Plattkó Ferencet, aki aztán nemhogy hét esztendeig, 226 találkozón védett a vörös-kékek csapatában, de a városi legendárium részéve vált, Rafael Alberti katalán költő még ódát is írt hozzá (egészen pontosan „a szőke medvéhez”).

Gyűjtők kedvéért ide írom, kikkel állt ki a Barcelona az MTK ellen: Bruguera – Planas, Martinez – Coralba, Sancho (Blanco), Lametieri – Piera, Cella, Sametier (Gracia), Martinez Sagi, Sagi Barba.

Arcanum Digitális Tudománytár ( ADT) Sporthirlap, 1922. december 28. (13. évfolyam, 107. szám)

December 28-án a Real Madrid következett.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik