Alessandro Sabattini / Getty Images
Foci sport24

Hogyan értsük meg Pelé zsenijét a kihagyott helyzetei segítségével?

A „ki a minden idők legjobb futballistája?” kérdés részben eldönthetetlen, részben értelmetlen, részben felesleges is. Annyi bizonyos: a csütörtökön elhunyt Pelé a futballtörténet egyik legnagyobbja; korszakmeghatározó, sőt labdarúgást meghatározó figura, a legjobbak között is tán a legjobb, a brazil futball ikonja, szépségének megtestesítője. No de a több mint ezer gólos, háromszoros világbajnok „Fekete Gyöngyszem” is tudott hibázni. Akár üres kapura is. Az más kérdés, hogy néha egy üres kapura kihagyott helyzet jobban mutatja a zsenialitását, mint egy rakás gól.

„Természetfeletti volt. Lehetetlen dolgokat csinált. Pelé volt a legnagyobb játékos mind között. Öröm volt pályán lenni vele, mert olyan dolgokat művelt, amit nem lehetett felfogni.  Nem tudom senkihez sem hasonlítani. Ott van Di Stéfano, Cruyff, Maradona, Messi, mindegyikük a legjobb a maga érájában…, de ha engem kérdeznek, Pelé náluk is jobb volt.”

César Luis Menotti, az 1978-as világbajnok argentin válogatott szövetségi kapitánya, a dél-amerikai futball egyik legkarizmatikusabb edzőegyénisége vélekedett így, amikor megkérdezték, kit tart a világ valaha élt legnagyobb játékosának. A legtöbb emberrel ellentétben neki közvetlen tapasztalata is volt Peléről, hiszen 1968-ban a Santos légiósaként nyerte meg a brazil és a paulista bajnokságot, valamint az Interkontinentális Szuperkupát. Menotti elmondása szerint

a „Fekete Gyöngyszem” edzésen is gyakran elképesztette csapattársait, például azzal, hogy merő szórakozásból beállt kapusnak, és keze használata nélkül – akrobatikus, ollózó mozdulatokkal vagy csukafejesekkel – védett…

Talán a „lehetetlen dolgokat csinált” kifejezés ragadja meg a legjobban Pelé lényegét. Már amennyire láthattuk. Szerencsénkre a világbajnokságok felvételei rendelkezésünkre állnak, a késő hatvanas évektől pedig már videókkal is elég jól dokumentált a pályája, de Edson Arantes do Nascimento igazi nagyságával azok lehettek leginkább tisztában, akik az ötvenes-hatvanas években rendszeresen jártak brazil mérkőzésekre. Jellemző, hogy Pelé egy olyan gólt tartott élete legszebbjének, amiről nem maradt fent felvétel – a Sao Pauló-i Juventus ellen négy esernyőt osztott ki a védőknek és a kapusnak, mielőtt a kapuba fejelte volna a labdát. A technika segítségével sikerült rekonstruálni a találatot.

De vissza az eredeti kiindulóponthoz és Pelé legszebb „majdnem góljaihoz”. A Menotti által említett „lehetetlen dolgokat” ezek éppoly jól szemléltetik: egy olyan játékos megoldásait, aki tisztában van azzal, hogy rendkívüli technikai képzettségének, villámgyors gondolkodásának és helyzetfelismerésének, valamint kiemelkedő atletikus képességeinek köszönhetően bármit képes megcsinálni, és az önbizalma is megvan ahhoz, hogy bármit végrehajtson.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!