Khaled DESOUKI / AFP
Foci sport24

Viszlát, Katar, szervusz, Szaúd-Arábia? – ezért mehet vissza a vb az Öböl-térségbe

„Miért is ne?” – felelt kérdéssel a BBC kérdésére a szaúdi sportminiszter, amikor szóba került hazája esetleges futball-világbajnoki pályázata. A FIFA kongresszusa 2024-ben dönt a 2030-as torna rendezőjéről, és számos jel utal arra, hogy Szaúd-Arábia lehet az Öböl-térség második országa, amely vb-házigazda lesz. Ha nem 2030-ban, akkor egy kicsit később, és lehet, hogy más országokkal összefogva.

Katar megkapta azt, amiért fizetett. Lionel Messi az emír átnyújtotta bistben emelte a magasba a világbajnoki trófeát, minden idők egyik legjobb vb-döntője után, egy minden igényt kielégítő, szupermodern stadionban. A szemlélőnek lehettek ellentmondásos érzései a díjátadóval – vagy az egész vébével – kapcsolatban, de afelől nincs kétség: Katarnak bejött a rendezés. Hogy a „fenntarthatósággal” és az „újrahasznosíthatósággal”, no meg az „örökséggel” mi lesz, az sejthető – igazából ez nem feltétlenül volt tényező. Katarnak úgy is megérte a torna, hogy horribilis összeget költött rá (a 2022-es vb lett minden idők legdrágább sporteseménye), aligha fogja rendesen kihasználni a csúcskategóriás infrastruktúrát, és a különböző emberi meg munkajogi problémák miatt össztüzet kapott (elsősorban) a nyugati világból.

De az össztűz elszáll, a presztízsnyereség megmarad.

Azt majd meglátjuk tavasszal, hogy milyen következményei lesznek a téli vb-nek, illetve a megfeszített őszi menetrendnek. A katari torna viszont bebizonyította: meg lehet rendezni késő ősszel-télen is a világbajnokságot, bár kompromisszumok (zsúfolt és kíméletlen menetrend, felkészülési idő minimalizálása) kellenek hozzá. Ez a világbajnokságok jövője szempontjából is fontos, hiszen a FIFA politikája és célja – a világfutball fejlesztése – a házigazdák körének kiterjesztése felé mutat. A téli rendezés lehetősége a korábbinál több ország előtt nyitja ki a kaput Ázsiában és Afrikában egyaránt.

A nyitás, a nagy tornák kiterjesztése, valamint az új tőke, új szponzorok bevonása – ezt a vb-létszámemelésen, illetve a tervezett 32 csapatos klubvilágbajnokság ötletén is láthatjuk – rendkívül fontos a világszervezet számára. Emelkedhetnek a bevételek, amelyek jó része visszaáramlik a tornák rendezése mellett a különféle oktatási és futballfejlesztő programokba. A 2015–2018 közti négyéves ciklusban ezek a programok tették ki a világszervezet kiadásainak majdnem 30 százalékát.

A visszaosztás egyben politikai eszköz is: ahogyan az ESPN szakírója, Vivek Chadhary megállapította a 2016-os, mexikóvárosi FIFA-kongresszus után, a szervezetbe tartozó nemzeti szövetségek többsége a FIFA-pénzektől függ, ezek nélkül nem lenne képes fenntartani magát.

Ha a világszervezet bevételei nőnek, akkor több fejlesztési pénz jut a futballhatalmak közé nem tartozó országoknak, az elnök pedig ezek után (általában) számíthat a támogatásukra.

A sokáig nagyon erős európai, dél-amerikai befolyás alatt álló világszervezet modernkori vezetői – Joao Havelange, Sepp Blatter, Gianni Infantino – nem véletlenül nyitottak Ázsia, Afrika, Óceánia, illetve a CONCACAF-zóna felé.

A fejlesztendő régiók támogatása megfelel a FIFA mottójának – „A játék javára” –, és a segítségért cserébe sportdiplomáciai támogatást is lehet kapni. Az afrikai, ázsiai, CONCACAF- és óceániai tagszövetségek együttvéve megközelítőleg háromnegyedes többséget birtokolnak a FIFA-kongresszusban. A FIFA-tanácsban (ez lépett a korrupciós botrányoktól megtépázott végrehajtó bizottság helyére, s lett a szervezet fő döntéshozó testülete) mások az arányok, de a tradicionális futballközpontok itt is kisebbségben vannak: az elnök nélkül 36 tagú testületben 14 európai és dél-amerikai, illetve 22 más kontinensről származó tagot találunk. A világbajnokság helyszínét és az elnököt egyaránt a kongresszus választja.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.