Foci sport24

Messze nem azt kaptuk a vébétől, amit vártunk, de Messiék csillogása ezt elhomályosítja

Dan Mullan / Getty Images
Dan Mullan / Getty Images
A katari labdarúgó-vb sok tekintetben alulmúlta a várakozásokat, de az egyéni teljesítményekre, különösen Messi és Mbappé döntőben bemutatott produkciójára még sokáig emlékezni fogunk.

Amikor majd visszatekintünk a katari világbajnokságra, a meglepetéscsapatokra – Marokkóra, Japánra, Szaúd-Arábiára –, az elképesztő döntőre és a kimagasló egyéni teljesítményekre fogunk emlékezni. Ezek miatt ez a vb nagyon sokáig emlékezetes marad annak ellenére is, hogy a csapatok teljesítménye sok esetben elmaradt a várttól. A csoportkörre ez különösen igaz volt, abban a szakaszban a meccsek felén, 24 alkalommal is gól nélküli döntetlennel vonultak félidőre a válogatottak. Az attraktív támadójáték helyett az edzők a taktikai hangsúlyt inkább a masszív védekezésre helyezték, így sok esetben a néző azon gondolkodhatott, miként lehet majd a mélyen tömörülő védőláncokat feltörni. Nem véletlen, hogy azok az esélyes válogatottak – mint a spanyol vagy a német –, amelyek kereteiben nem voltak olyan játékosok, akik igazi veszélyt tudtak volna teremteni a tizenhatoson belül, csak szenvedtek az tornán.

Ennek ellenére

némileg ellentmondásos, hogy a 32 csapatos világbajnokságok történetében az idein született a legtöbb gól (172).

A korábbi rekordot 171 találattal az 1998-as és a 2014-es vb tartotta. Ahhoz, hogy ez a rekord megdőlhessen, nagyban hozzájárultak az olyan nagy arányú győzelmek, mint Spanyolország 7-1-es sikere Costa Rica ellen vagy Portugália 6-1-es győzelme Svájc felett.

Ennek ellenére ez a vb nem a csapatok, sokkal inkább az egyének teljesítményéről szólt. Elég csak Richarlison Szerbia elleni első góljára gondolnunk, vagy éppen Neymaréra Horvátország ellen, de ide sorolhatjuk Weghorst egyenlítő találatát Argentína ellen. Mindemellett Katarban lett Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első játékosa, aki öt világbajnokságon is a hálóba talált. Rajtuk kívül még nagyon sok másik játékos teljesítményét megemlíthetnénk; a teljesség igénye nélkül álljon itt Modric, Griezmann, Mbappé és persze Messi neve. Kimagasló teljesítményüket a számok is alátámasztják.

Messi a legutóbbi 12 világbajnokságból 11 alkalommal gólkirály lehetett volna hét találatával, de a döntőben szerzett mesterhármasának is köszönhetően a 23 éves, francia Mbappé vitte el ezt a címet Katarban nyolc góllal. A dobogó alsó fokára a döntő másik két szereplője, Álvarez és Giroud fért még fel holtversenyben (4-4). Rajtuk kívül további 27 labdarúgó szerzett legalább két gólt a tornán.

A francia játékosnak összesen 31 kapura lövési kísérlete volt a világbajnokságon. Nála többször csak Messi próbálkozott, ő 32 alkalommal vette célba az ellenfelek kapuját. Mbappé lövéseinek jelentős része a büntetőterület bal oldaláról érkezett. Nyolc góljából kettő született büntető után. Lövéseinek összesített xG értéke 5,25.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik