Foci sport24

Messi saját jogon, a válogatott vezéreként lett világbajnok

Tom Weller / picture alliance / Getty Images
Tom Weller / picture alliance / Getty Images
Argentína tizenegyespárbajban 4-2-re legyőzte Franciaországot a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében, és története során harmadszor világbajnok lett. Lionel Messinek már csak ez a siker hiányzott a karrierjében, és végül saját jogán, teljesítményben mindenkit lekörözve ért fel a futball csúcsára.

Messi egyéni és klubszinten mindent elért, amit játékos elérhet. Hogy csak a legnagyobb sikereit említsük: a Barcelonával tíz spanyol bajnoki címet és négy BL-trófeát nyert, a világ legjobbjának járó Aranylabdát pedig hétszer kapta meg. Az argentin válogatottal 2005-ben U20-as világbajnok, 2008-ban olimpiai aranyérmes lett, a felnőttcsapatban viszont nem tudott sikert elérni, ami miatt rengeteg kritikát kapott az évek alatt. 2014-ben világbajnoki-, 2011-ben, 2015-ben és 2016-ban Copa América-döntőt játszott, de az együttes mind a négyet elveszítette. A 2016-os Copa América után már a visszavonulását is bejelentette, de néhány héttel később meggondolta magát, és a folytatás mellett döntött. A 2018-as világbajnokságon a Jorge Sampaoli vezette argentin csapat ismét csúnyán leszerepelt, ám a torna után az először csak ideiglenesen kinevezett Lionel Scaloni elkezdte felépíteni Messi köré azt a győztes együttest, amely aztán néhány napja felemelte a vb-trófeát.

Scaloni megtalálta a győztes csapatot

A vb előtti, argentinokkal foglalkozó anyagunkban részletesen írtunk arról, hogy az eredeti tervek szerint Scaloni csak két felkészülési meccsen irányította volna a válogatottat, ameddig a dél-amerikai ország szövetsége talál egy új, tapasztalt kapitányt. Mauricio Pochettino (Tottenham), Diego Simeone (Atlético Madrid) és Marcelo Gallardo (River Plate) volt a szövetség három jelöltje, de mivel mindannyiukat hosszú távú szerződés kötötte aktuális klubjához – a szövetség pedig nem volt hajlandó kivásárolni egyikőjüket sem –, Scaloni a 2019-es Copa América végéig maradhatott a pozíciójában.

Teljesen új csapatot épített, és a 2014-es világbajnoki, valamint a 2015-ös és 2016-os Copa América-döntőben vesztes argentin csapatból csak Lionel Messit, Ángel Di Maríát és Nicolás Otamendit tartotta meg.

Robert Michael / picture alliance / Getty Images Argentin kupaktanács a franciák elleni döntő hosszabbítása előtt

A korábbi kapitányokkal ellentétben Scaloni nem Messi nyakába rakta az összes felelősséget, hanem éppen ellenkezőleg: minimalizálta a legnagyobb sztárjátékosra nehezedő nyomást. Az újjáalakult gárda 2021-ben megnyerte a Copa Américát, amely Argentína első nagy trófeája volt 1993 óta, és ezzel végérvényesen letörölte magáról a vesztes stigmát. Messi az új szerepkörben immár ténylegesen a csapat vezére tudott lenni, a hat Copa América-meccsen összesen négy gólt lőtt és öt gólpasszt adott. Scaloni válogatottja időközben 36 meccses veretlenségi sorozatot állított fel, amelynek a Szaúd-Arábia ellen 2-1-re elveszített világbajnoki csoportmeccs vetett véget. Az argentinokon azonban – a rossz kezdés ellenére – már az első pillanattól kezdve érezni lehetett, hogy ez a torna más lesz számukra, mint a korábbak voltak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik