Matteo Ciambelli / DeFodi Images / Getty Images
Foci sport24

Southgate a távozást fontolgatja, pedig most van a legjobb csapata

Bár Gareth Southgate kapitánysága alatt a mostani vb-n teljesített a legrosszabbul az angol válogatott, valójában a csapat jobb, mint Eb-ezüstérmes vagy vb-negyedik helyezett elődje volt. A fejlődés folyamatos, már csak nyerni kell megtanulni.

A katari világbajnokság előtt egyértelműnek tűnt, hogy Gareth Southgate elveszítette a közvélemény bizalmát. Miután kiderült, hogy Anglia az utolsó helyen végzett a Nemzetek Ligája-csoportjában, a világbajnokság előtti várakozások sosem látott mélységeket jártak meg, és maga Southgate sem fogadkozott nagyon, amikor arról volt szó, kitölti-e a szerződését, amely 2024-ig szól. Az az angol közvélemény, amely nem sokkal korábban még ünnepelte a kapitányt, nem igazán hitt már benne és a csapatában:

a Magyarország elleni kiütéses, wolverhamptoni vereség után pedig a szurkolók nyíltan a távozását követelték,

és az őszi meccsek tovább rombolták Southgate renoméját.

És ugyan Southgate-tel rendkívül sikeresen szerepelt az angol válogatott a két addigi nagy tornáján, a kritikák már a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstérem után megtalálták, és az első vb-t leszámítva rengeteg bírálatot kapott. Leginkább azért kritizálták őt, mert túlságosan óvatosnak és defenzívnek tartották, de sokan nem szerették azért sem, mert a formától függetlenül ragaszkodott a kedvenceihez, miközben remek futballistákat mellőzött, látszólag indokolatlanul.

Most viszont hiába nem érte el az angol válogatott az elődöntőt, a lemondását követelő kórus érezhetően elhalkult, sőt egyre hangosabb a tábor, amely maradásra bírná a vacilláló kapitányt. Érdemes hát megnézni, honnan hová jutott az együttes az alatt a bő hat év alatt, amióta Southgate ül a kispadján.

Ian KINGTON / AFP Southgate a kivetítőn a Málta elleni vb-selejtező előtt 2016. október 8-án. A szakember első mérkőzése a válogatott élén 2-0-ás angol győzelemmel zárult.

Southgate-et azután nevezték ki szövetségi kapitánynak, hogy a korrupciós botrányba keveredő Sam Allardyce-nak egyetlen meccset követően távoznia kellett. Néhány hónappal azelőtt Anglia katasztrófával felérő vereséget szenvedett az Európa-bajnokságon Izland ellen, a kudarc Roy Hodgson állásába került, és akkoriban kevesen gondolták volna, hogy a következő tornákon Anglia főszerepet játszik majd. Pláne, hogy a korábbi eseményeken sem szerepeltek sokkal jobban, miközben az aranygenerációnak nevezett, de semmit nem nyerő nemzedékből már csak Wayne Rooney maradt, és már az ő beválogatásának jogosságát is egyre többen kérdőjelezték meg. Ezek után nem túlzás kijelenteni, hogy az elvárások sem voltak túl magasak.

Az U21-es válogatottól érkező Southgate az első meccsét Málta ellen játszotta, és ezt a kezdő tizenegyet küldte pályára: Hart – Walker, Cahill, Stones, Bertrand – Henderson, Rooney – Walcott, Alli, Lingard – Sturridge.

Ebből a csapatból mára hárman maradtak a keretben, és csereként beállt még Marcus Rashford is a mostaniak közül, de látható, hogy nagyon sok minden változott azóta. Anglia a 2018-as világbajnokságra ha nem is meggyőző teljesítménnyel, de kijutott, ám vérmesebb reményei nemigen lehettek. Ekkorra már átalakult Southgate csapata:

volt mersze elköszönni Rooney-tól,

hozott pár új embert, és korábban nem látott módszerességgel közelítette meg a tornát, ami különösen a tudatos pontrúgás-variációkban volt megfigyelhető. Sőt a kapitány nem félt a komolyabb taktikai változtatásoktól sem, így az angolok hosszú évek után újra három védővel játszottak. Bár az oroszországi vb-n Anglia távolról sem volt ellenállhatatlan, a szerencsés sorsolásnak is köszönhetően 1990 óta először jutott a négy közé, s végül a horvát válogatott állta az útját.

teven Paston / PA Images / Getty Images Southgate és Rooney az Egyesült Államok elleni barátságos mérkőzés, Rooney búcsúmeccse után 2018. novemberében.

Előtte azért a csapat leszámolt egy régi démonnal, hiszen a világbajnokságok történetében először nyert meg Anglia büntetőpárbajt Kolumbia ellen. És noha lehet, hogy nem játszott erős ellenfelekkel, a korábbi vb-ken a nevesebb játékosokkal felálló angol válogatott Algériát vagy Costa Ricát se tudta legyőzni. Így aztán egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy Southgate csapata lebirkózza Tunéziát vagy kiejti Svédországot. A kapitány láthatóan tisztában volt a játékosai korlátaival, ezért biztos védekezésben és jól begyakorolt pontrúgás-változatokban bízott, és ezt nem is rótta fel neki senki. A Horvátország elleni elődöntő viszont megmutatta, van még hová fejlődni: az első félidőben sikerült ugyan meglepni a horvátokat, a második játékrészben már nyomasztó fölénybe kerültek a horvátok a középpályán; Modricék tettek róla, hogy az angolok csak pillanatokra birtokolják a labdát, és végül meg is fordították a meccset, amin Anglia így állt fel: Pickford – Walker, Stones, MaguireTrippier, Henderson, Alli, Lingard, YoungKane, Sterling.

Itt már körvonalazódott a későbbi angol csapat, de – negyedik hely ide vagy oda – még távolról sem beszélhettünk a világ egyik legerősebb válogatottjáról.

Ekkor azonban már tudni lehetett azt is, hogy az egy évtizeddel korábban megreformált angol utánpótlásképzés rövidesen kézzel fogható eredményekkel is szolgál majd, és a korosztályos tornákon már kimagaslóan szereplő szigetországi fiatalok közül egyre többen jelentek meg a felnőttek között. A 2018-as vb és a pandémia miatt egy évvel, 2021-re elhalasztott Európa-bajnokság között eltelt három esztendőben egyre másra tűntek fel az új tehetségek: a teljesség igénye nélkül bemutatkozott a válogatottban Jadon Sancho, Declan Rice, Mason Mount, Jack Grealish, Phil Foden, Bukayo Saka és még mások is.

Ezzel párhuzamosan Southgate együttesének fejlődése is nyilvánvaló volt: az angolok szórták a gólokat a kis- és középcsapatok ellen a selejtezőkön, a nagyokkal pedig egyre szorosabb meccseket játszottak. Az Európa-bajnokságon ezért már elvárás volt a jó szereplés, ahogyan a látványos támadójáték is.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.