Foci sport24

Európai szorításban: Messiéknek kellene javítaniuk a dél-amerikaiak lehangoló mérlegén

Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
A labdarúgó-világbajnokságok története felfogható Európa–Dél-Amerika vetélkedésnek is, ám Dél-Amerika újabban vesztésre áll. Kérdés, a Lionel Messi köré működő gépezetet felépítő Argentína felül tudja-e múlni az elődöntőben Horvátországot, no meg utána a Marokkó–Franciaország mérkőzés továbbjutóját. Vajon miért romlott látványosan a dél-amerikai együttesek mérlege európai riválisaikkal szemben a kétezres években?

Világbajnoki beharangozó erősorrendünk első két helyén Brazília és Argentína állt. Nem véletlenül: mindkét együttes hosszú veretlenségi sorozatból érkezett a tornára, megtalálta az összhangot edzőjével, és rendkívül erős kerettel utazott el Katarba. Figyelmeztetésül azonban már akkor fel lehetett tenni egy kérdést: vajon a kieséses szakaszban, éles szituációban jól jönnek-e ki ezek az együttesek az európai válogatottak elleni csatákból? A csoportmérkőzések során ugyanis még az utóbbi bő húsz évben is kiegyenlített volt a mérleg (25 dél-amerikai siker, 9 döntetlen, 29 európai diadal), ám ez a ki-ki meccseken már erősen elbillent.

Az első válaszokat a negyeddöntőben kaptuk meg: Argentína eltékozolta kétgólos előnyét, de 2-2 után tizenegyesekkel felülmúlta Hollandiát; Brazília viszont hiába támadott sokkal többet a Horvátország elleni találkozón, 1-0-s fórnál belelépett egy ütésbe, és 1-1 után, tizenegyespárbajban búcsúzott. Elsősorban saját naivitása miatt.

Ezt úgy is le lehetne írni, hogy

a brazilok papírformabúcsút könyvelhettek el,

mivel 2002-es világbajnoki győzelmük óta minden európai csapat legyőzte őket a kieséses szakaszban. A vb-történelem legeredményesebb válogatottja több mint húsz éve (egészen pontosan 2002. június 30. óta) nem tudott egyetlen európai riválist sem legyőzni, ha ki-ki mérkőzést játszott.

  • 2006, negyeddöntő: Franciaország 0–1.
  • 2010, negyeddöntő: Hollandia 1–2.
  • 2014, elődöntő: Németország 1–7.
  • 2014, bronzmérkőzés: Hollandia 0–3.
  • 2018, negyeddöntő: Belgium 1–2.
  • 2022, negyeddöntő: Horvátország 1–1, 11-esekkel 2–4.

A brazilok kínjai azonban csak a fő vonulatát jelzik annak a folyamatnak, ami a 2000-es években zajlik: Európa átvette az irányítást a világbajnokságok kieséses szakaszában, és ennek az eredménye az is, hogy egymás után négyszer adott világbajnokot. Dél-amerikai és európai válogatottak eddig 71 alkalommal mérkőztek meg világbajnokságokon kieséses szakaszban, és a mérleg csaknem teljesen kiegyenlített: 36 dél-amerikai és 35 európai siker. Ha viszont korszakoljuk ezeket a párharcokat, érdekes trendre leszünk figyelmesek:

Made with Flourish
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik