Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Foci sport24

Európai szorításban: Messiéknek kellene javítaniuk a dél-amerikaiak lehangoló mérlegén

A labdarúgó-világbajnokságok története felfogható Európa–Dél-Amerika vetélkedésnek is, ám Dél-Amerika újabban vesztésre áll. Kérdés, a Lionel Messi köré működő gépezetet felépítő Argentína felül tudja-e múlni az elődöntőben Horvátországot, no meg utána a Marokkó–Franciaország mérkőzés továbbjutóját. Vajon miért romlott látványosan a dél-amerikai együttesek mérlege európai riválisaikkal szemben a kétezres években?

Világbajnoki beharangozó erősorrendünk első két helyén Brazília és Argentína állt. Nem véletlenül: mindkét együttes hosszú veretlenségi sorozatból érkezett a tornára, megtalálta az összhangot edzőjével, és rendkívül erős kerettel utazott el Katarba. Figyelmeztetésül azonban már akkor fel lehetett tenni egy kérdést: vajon a kieséses szakaszban, éles szituációban jól jönnek-e ki ezek az együttesek az európai válogatottak elleni csatákból? A csoportmérkőzések során ugyanis még az utóbbi bő húsz évben is kiegyenlített volt a mérleg (25 dél-amerikai siker, 9 döntetlen, 29 európai diadal), ám ez a ki-ki meccseken már erősen elbillent.

Az első válaszokat a negyeddöntőben kaptuk meg: Argentína eltékozolta kétgólos előnyét, de 2-2 után tizenegyesekkel felülmúlta Hollandiát; Brazília viszont hiába támadott sokkal többet a Horvátország elleni találkozón, 1-0-s fórnál belelépett egy ütésbe, és 1-1 után, tizenegyespárbajban búcsúzott. Elsősorban saját naivitása miatt.

Ezt úgy is le lehetne írni, hogy

a brazilok papírformabúcsút könyvelhettek el,

mivel 2002-es világbajnoki győzelmük óta minden európai csapat legyőzte őket a kieséses szakaszban. A vb-történelem legeredményesebb válogatottja több mint húsz éve (egészen pontosan 2002. június 30. óta) nem tudott egyetlen európai riválist sem legyőzni, ha ki-ki mérkőzést játszott.

  • 2006, negyeddöntő: Franciaország 0–1.
  • 2010, negyeddöntő: Hollandia 1–2.
  • 2014, elődöntő: Németország 1–7.
  • 2014, bronzmérkőzés: Hollandia 0–3.
  • 2018, negyeddöntő: Belgium 1–2.
  • 2022, negyeddöntő: Horvátország 1–1, 11-esekkel 2–4.

A brazilok kínjai azonban csak a fő vonulatát jelzik annak a folyamatnak, ami a 2000-es években zajlik: Európa átvette az irányítást a világbajnokságok kieséses szakaszában, és ennek az eredménye az is, hogy egymás után négyszer adott világbajnokot. Dél-amerikai és európai válogatottak eddig 71 alkalommal mérkőztek meg világbajnokságokon kieséses szakaszban, és a mérleg csaknem teljesen kiegyenlített: 36 dél-amerikai és 35 európai siker. Ha viszont korszakoljuk ezeket a párharcokat, érdekes trendre leszünk figyelmesek:

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.