Foci sport24

Eddig ez a vb sem a középcsatárokról szól

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
A négy évvel ezelőtti tornán az angol válogatott középcsatára, Harry Kane lett a gólkirály hat góllal, de a végső győztes francia válogatott kilencese, Oliver Giroud az oroszországi világbajnokságot egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül fejezte be. Megvizsgáltuk, a nyolcaddöntők fele után hogyan fest a gólszerzők listája, és milyen szerep juthat a torna hátra lévő részében a középcsatároknak.

A vb kezdete előtt a The Analyst twitterbejegyzésében írt arról, vajon hány gólra lesz szükség ahhoz, hogy valaki gólkirály lehessen a torna végén. A vizsgált 15 világbajnokságból 11 esetben (73,33 százalék) hat gól elég volt ahhoz, hogy valaki elnyerje a címet.

A két gólnál többet szerző játékosok listája.

Az eddig lejátszott meccsek alapján a gólkirályok csatájában a vasárnapi duplájának köszönhetőn Mbappé némileg meglépett vetélytársaitól. A listából nyolcan már búcsúztak a küzdelmektől, míg heten lejátszották nyolcaddöntős mérkőzéseiket, így legközelebb a negyeddöntőben lesz lehetőségük góljaik számának növelésére. A spanyolok kedden játszanak Marokkóval, azon a meccsen Moratának lesz még esélye felzárkózni a franciák szélsője mögé, de ebben a körben tudják növelni góljaik számát a brazil, a portugál vagy éppen a japán játékosok is. A listán egyébként két-két argentin, német, angol, francia és spanyol támadó szerepel, míg a többi nemzet egyszer képviselteti magát.

A fenti névsorban nyolc olyan játékos neve szerepel, aki legalább három gólt szerzett.

Közülük igazi középcsatárnak csak Morata és Giroud tekinthető, és kettejük közül a francia számít állandó kezdőnek saját csapatában.

Némi jóindulattal Gakpót lehetne még középcsatárként megnevezni, de az ő játékstílusa messze van Morata, Giroud vagy Füllkrug stílusától, illetve klubcsapatában, a PSV-ben is inkább a szélen kap helyet.

A 15 legmagasabb xG-értékű játékos a torna eddigi szakaszában.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik