Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Foci sport24

Eddig ez a vb sem a középcsatárokról szól

A négy évvel ezelőtti tornán az angol válogatott középcsatára, Harry Kane lett a gólkirály hat góllal, de a végső győztes francia válogatott kilencese, Oliver Giroud az oroszországi világbajnokságot egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül fejezte be. Megvizsgáltuk, a nyolcaddöntők fele után hogyan fest a gólszerzők listája, és milyen szerep juthat a torna hátra lévő részében a középcsatároknak.

A vb kezdete előtt a The Analyst twitterbejegyzésében írt arról, vajon hány gólra lesz szükség ahhoz, hogy valaki gólkirály lehessen a torna végén. A vizsgált 15 világbajnokságból 11 esetben (73,33 százalék) hat gól elég volt ahhoz, hogy valaki elnyerje a címet.

A két gólnál többet szerző játékosok listája.

Az eddig lejátszott meccsek alapján a gólkirályok csatájában a vasárnapi duplájának köszönhetőn Mbappé némileg meglépett vetélytársaitól. A listából nyolcan már búcsúztak a küzdelmektől, míg heten lejátszották nyolcaddöntős mérkőzéseiket, így legközelebb a negyeddöntőben lesz lehetőségük góljaik számának növelésére. A spanyolok kedden játszanak Marokkóval, azon a meccsen Moratának lesz még esélye felzárkózni a franciák szélsője mögé, de ebben a körben tudják növelni góljaik számát a brazil, a portugál vagy éppen a japán játékosok is. A listán egyébként két-két argentin, német, angol, francia és spanyol támadó szerepel, míg a többi nemzet egyszer képviselteti magát.

A fenti névsorban nyolc olyan játékos neve szerepel, aki legalább három gólt szerzett.

Közülük igazi középcsatárnak csak Morata és Giroud tekinthető, és kettejük közül a francia számít állandó kezdőnek saját csapatában.

Némi jóindulattal Gakpót lehetne még középcsatárként megnevezni, de az ő játékstílusa messze van Morata, Giroud vagy Füllkrug stílusától, illetve klubcsapatában, a PSV-ben is inkább a szélen kap helyet.

A 15 legmagasabb xG-értékű játékos a torna eddigi szakaszában.
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.