Foci sport24

A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon sok szempontból zavarba ejtő

Kyodo News / Getty Images
Kyodo News / Getty Images
A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon feltétel nélküli és sok szempontból zavarba ejtő. Statisztikák, amikből nem következik szinte semmi.

A futball az egyenlőség és a demokrácia terepe. Legfőbb vonzereje és esszenciája éppen az, hogy a labdát kizárólag a spicc és a rüszt, finomabb mozdulat esetén a sarok és az oxi, magas labdánál a mellkas és fej érintésének vektora érdekli, a testrész tulajdonosának bőrszíne, vallása, nemi identitása hidegen hagyja. Amikor az egymás iránti tisztelet és tolerancia jelképeit kizárják a futball-világbajnokságról, akkor a foci egy fontos darabja előtt zárják be az ajtót.

A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon ennek ellenére feltétel nélküli és sok szempontból zavarba ejtő. Ez már a vb első két csoportfordulója utáni statisztikákból szűrhető le. A labdabirtoklási adatok megtévesztő erejéről sokat tudunk, ismerjük a kontrára, gyors támadásokra építő együttesek – a labdajáratással dominanciára törekvő csapatok győzelmi esélyeinek csökkentésére irányuló – gyakran sikeres módszereit, tudjuk, hogy a hátrányba kerülő felek labdabirtoklása gyakran megugrik,

ez pedig erősen megtévesztővé teheti a számokat.

Ennek ellenére a 2014 nyarától 2019 júniusáig lejátszott Bajnokok Ligája-meccseken (egy portugál statisztikusok által készített kimutatás szerint), ha volt különbség a labdabirtoklásban a pályára lépő felek között, és nem döntetlen eredmény született, 63,2 százalékban győzött az aktívabb fél. Azaz a labdabirtoklás a nyertes kiléte szempontjából is meghatározó mutatónak bizonyult. Ennek a vb-nek az első két fordulója után – azaz a teljes torna felét követően – a labdával többet bíbelődő csapatok 13-szor, a passzívabbak 10-szer nyertek (volt még 9 kilenc döntetlen is), az eltérés kicsi, ha nem is hibahatáron belüli: 56,5 százalék a 43,5-lel szemben.

Nem baj ez, hiszen most már jó néhány éve létezik egy sokkal megbízhatóbb iránymutató, a várható gólok száma, vagyis az xG. Az aztán biztosan csak enyhén torzító tükre a végeredményeknek, azaz tekinthető mérvadó adatnak – gondolhatja a statisztikai kapaszkodót kereső futballbarát. Kapaszkodónak kapaszkodó, mint az fogantyú, amelyik indokolatlanul csúszkál a buszok tetővel párhuzamos, magasan futó rúdjain; tükörnek tükör, amely előtt Mickey Mouse áll, de benne Jerry látszik. Végül is van köze a végeredményhez, de csak hozzávetőleges. Huszonegy olyan mérkőzésnek akadt győztese, amelyen a tizedesre kerekítés után differencia alakult ki a várható gólok száma között, 12-szer a nagyobb adatot összegyűjtő, 9-szer viszont a másik fél nyert.

A gólok számán kívül – ami biztosan nyerő – elvileg ez az adat mondja meg a legnagyobb hatékonysággal a három pontot begyűjtő csapat kilétét, de csak 57 százalékban talált a vizsgált szakaszban ezen a világbajnokságon.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik