Kyodo News / Getty Images
Foci sport24

A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon sok szempontból zavarba ejtő

A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon feltétel nélküli és sok szempontból zavarba ejtő. Statisztikák, amikből nem következik szinte semmi.

A futball az egyenlőség és a demokrácia terepe. Legfőbb vonzereje és esszenciája éppen az, hogy a labdát kizárólag a spicc és a rüszt, finomabb mozdulat esetén a sarok és az oxi, magas labdánál a mellkas és fej érintésének vektora érdekli, a testrész tulajdonosának bőrszíne, vallása, nemi identitása hidegen hagyja. Amikor az egymás iránti tisztelet és tolerancia jelképeit kizárják a futball-világbajnokságról, akkor a foci egy fontos darabja előtt zárják be az ajtót.

A futball egyenlőség iránti elkötelezettsége ezen a világbajnokságon ennek ellenére feltétel nélküli és sok szempontból zavarba ejtő. Ez már a vb első két csoportfordulója utáni statisztikákból szűrhető le. A labdabirtoklási adatok megtévesztő erejéről sokat tudunk, ismerjük a kontrára, gyors támadásokra építő együttesek – a labdajáratással dominanciára törekvő csapatok győzelmi esélyeinek csökkentésére irányuló – gyakran sikeres módszereit, tudjuk, hogy a hátrányba kerülő felek labdabirtoklása gyakran megugrik,

ez pedig erősen megtévesztővé teheti a számokat.

Ennek ellenére a 2014 nyarától 2019 júniusáig lejátszott Bajnokok Ligája-meccseken (egy portugál statisztikusok által készített kimutatás szerint), ha volt különbség a labdabirtoklásban a pályára lépő felek között, és nem döntetlen eredmény született, 63,2 százalékban győzött az aktívabb fél. Azaz a labdabirtoklás a nyertes kiléte szempontjából is meghatározó mutatónak bizonyult. Ennek a vb-nek az első két fordulója után – azaz a teljes torna felét követően – a labdával többet bíbelődő csapatok 13-szor, a passzívabbak 10-szer nyertek (volt még 9 kilenc döntetlen is), az eltérés kicsi, ha nem is hibahatáron belüli: 56,5 százalék a 43,5-lel szemben.

Nem baj ez, hiszen most már jó néhány éve létezik egy sokkal megbízhatóbb iránymutató, a várható gólok száma, vagyis az xG. Az aztán biztosan csak enyhén torzító tükre a végeredményeknek, azaz tekinthető mérvadó adatnak – gondolhatja a statisztikai kapaszkodót kereső futballbarát. Kapaszkodónak kapaszkodó, mint az fogantyú, amelyik indokolatlanul csúszkál a buszok tetővel párhuzamos, magasan futó rúdjain; tükörnek tükör, amely előtt Mickey Mouse áll, de benne Jerry látszik. Végül is van köze a végeredményhez, de csak hozzávetőleges. Huszonegy olyan mérkőzésnek akadt győztese, amelyen a tizedesre kerekítés után differencia alakult ki a várható gólok száma között, 12-szer a nagyobb adatot összegyűjtő, 9-szer viszont a másik fél nyert.

A gólok számán kívül – ami biztosan nyerő – elvileg ez az adat mondja meg a legnagyobb hatékonysággal a három pontot begyűjtő csapat kilétét, de csak 57 százalékban talált a vizsgált szakaszban ezen a világbajnokságon.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.