Lars Baron / Getty Images
Foci sport24

Máté Gábor: Hibát hibára halmozok

Óvatos spanyolok, Richarlison cipőorra, Fernandes bakugrása. Máté Gábor írása.

Valószínűleg futballsznob vagyok, vagy előítéletes.  Vasárnap világossá vált a Marokkó–Belgiumon, hogy érdemes az afrikaiakat nézni. Marokkó simán lefocizta a mesterséges intelligencia által döntőbe jósolt belgákat. Hosszában fekve a kanapémon néztem a találkozót, úgyis belealszom érzéssel – főleg Hakimi és Zijes cipelte a hátán a csapatot –, de ritka lendületes meccset hoztak össze. Végig nyitva tartották a szememet.

Vártam a spanyolokat, beállítottam a mediaboxomat – hiszen Tartuffe előadásom volt –, kilenc óra húsz perckor meggyújtottam a délelőtt vásárolt adventi koszorúm első gyertyáját, benyomtam a play gombot, és várakozásomnak megfelelően óvatos első félidő után keserves döntetlent hoztak ki magukból a fiúk a németek ellen. Az élmény messze eltörpült a Marokkó–Belgiumhoz képest.

Nem aludtam el, mert vártam, hátha lesz valami, nem lett.

Csak meg ne bosszulja magát ez az óvatoskodás, hiába a 7-0 Costa Rica ellen, ha majd a szívós japánok, akik szintén nem esélytelenek a továbbjutásra, nem adják meg magukat. A sok Bundesligában edződött kamikáze nem fog megijedni, az biztos. (Láttam egyszer egy második világháborús dokumentumfilmet, álltak egy vonalban a repülőgép-anyahajón a halálba utazó, vágott szemű pilóták, ittak egy kupica szakét, aztán usgyi. Na, köszönöm szépen.) Ráadásul nem lesz ott a pályán Busquets és Gavi sem. Pihenteti őket a kapitány, sőt a veterán középpályásnak sárga lapja is van, nehogy összeszedjen egy újabbat, és akkor ki kell hagyja a negyeddöntőt – így okoskodik Luis Enrique. Ha ugyan eljutnak a negyeddöntőbe – így okoskodom én.

Pablo Morano / BSR Agency / Getty Images
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.