Foci sport24

Akadémiai program, amely elhozhatja a régóta várt sikert Angliának

Evrim Aydin / Anadolu Agency via AFP
Evrim Aydin / Anadolu Agency via AFP
Az Irán elleni mérkőzésen fellépő angol válogatott kezdőcsapatából négy játékos sem töltötte még be a 24. életévét, és számos fiatal ígéret csak a padon kapott helyet. Gareth Southgate-nek bőven van variációs lehetősége a keretet illetően, még úgy is, hogy sok futballista sérülés vagy formaingadozás miatt nincs ott a katari világbajnokságon. Kérdés, a szövetségi kapitány ki tudja-e használni a társaságban rejlő potenciált, és sikerre tudja-e vezetni Angliát.

A Premier League kezdeményezésére 2012-ben létrehozták az úgynevezett Elit Player Performance Plan-t (EPPP), azzal a céllal, hogy minél több saját nevelésű játékos kerüljön az angol élvonalbeli csapatok kereteibe.

Az EPPP konkrét céljai:

  • minél több saját nevelésű játékost adni az angol topklubokba
  • a játékosok játékperceinek növelése
  • az edzőképzés fejlesztése
  • egységes és megbízható mérési rendszer létrehozása
  • előnyszerzés az utánpótlásképzésben az ellenfelekkel szemben

Az EPPP-nek három fázisa van:

  • tehetséggondozás (U9–U11)
  • képességfejlesztés (U12–U16)
  • átmenet a felnőtt futballba (U17–U23)

A már tíz éve működésben lévő programnak számos hatása volt a Premier League-re. Az egyik ilyen, hogy az angol első osztályú klubok majdnem 2 milliárd fontot invesztáltak a projektbe az elmúlt tíz év folyamán, minek következtében az angol akadémiákon a főállású edzők száma 2012/2013-as évadhoz képest 220 százalékkal növekedett a 2019/2020-as évadra. Emellett a jelentős tőkebefektetésnek köszönhetően az angol akadémiákon a legmodernebb eszközökkel a legújabb módszerek mentén képzik a labdarúgókat.

A program hatása egyértelműen meglátszik azon, hogy az elmúlt években az angol topklubokba hány tehetség robbant be. Elég csak Phil Fodent, Trent Alexander-Arnoldot, Dominic Calvert-Lewin-t, Ben Chilwellt, Reece Jamest, Mason Mountot, Marcus Rashfordot, Declan Rice-t, Bukayo Sakát vagy Jadon Sanchót említenünk.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik