Evrim Aydin / Anadolu Agency via AFP
Foci sport24

Akadémiai program, amely elhozhatja a régóta várt sikert Angliának

Az Irán elleni mérkőzésen fellépő angol válogatott kezdőcsapatából négy játékos sem töltötte még be a 24. életévét, és számos fiatal ígéret csak a padon kapott helyet. Gareth Southgate-nek bőven van variációs lehetősége a keretet illetően, még úgy is, hogy sok futballista sérülés vagy formaingadozás miatt nincs ott a katari világbajnokságon. Kérdés, a szövetségi kapitány ki tudja-e használni a társaságban rejlő potenciált, és sikerre tudja-e vezetni Angliát.

A Premier League kezdeményezésére 2012-ben létrehozták az úgynevezett Elit Player Performance Plan-t (EPPP), azzal a céllal, hogy minél több saját nevelésű játékos kerüljön az angol élvonalbeli csapatok kereteibe.

Az EPPP konkrét céljai:

 • minél több saját nevelésű játékost adni az angol topklubokba
 • a játékosok játékperceinek növelése
 • az edzőképzés fejlesztése
 • egységes és megbízható mérési rendszer létrehozása
 • előnyszerzés az utánpótlásképzésben az ellenfelekkel szemben

Az EPPP-nek három fázisa van:

 • tehetséggondozás (U9–U11)
 • képességfejlesztés (U12–U16)
 • átmenet a felnőtt futballba (U17–U23)

A már tíz éve működésben lévő programnak számos hatása volt a Premier League-re. Az egyik ilyen, hogy az angol első osztályú klubok majdnem 2 milliárd fontot invesztáltak a projektbe az elmúlt tíz év folyamán, minek következtében az angol akadémiákon a főállású edzők száma 2012/2013-as évadhoz képest 220 százalékkal növekedett a 2019/2020-as évadra. Emellett a jelentős tőkebefektetésnek köszönhetően az angol akadémiákon a legmodernebb eszközökkel a legújabb módszerek mentén képzik a labdarúgókat.

A program hatása egyértelműen meglátszik azon, hogy az elmúlt években az angol topklubokba hány tehetség robbant be. Elég csak Phil Fodent, Trent Alexander-Arnoldot, Dominic Calvert-Lewin-t, Ben Chilwellt, Reece Jamest, Mason Mountot, Marcus Rashfordot, Declan Rice-t, Bukayo Sakát vagy Jadon Sanchót említenünk.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
 • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
 • előfizetői extrák
  (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.