Foci sport24

Katar 0, Szaúd-Arábia 100 – az argentinverő szomszédra csak irigykedhetnek a házigazdák

Foto Olimpik / NurPhoto / Getty Images
Foto Olimpik / NurPhoto / Getty Images
Nagy lehetőséget kínál a katari rendezésű világbajnokság az ázsiai arab országoknak – azaz a házigazdának és Szaúd-Arábiának –, hogy otthonos környezetben, ismerős éghajlati és kulturális viszonyok közepette, szurkolói támogatástól segítve feltűnést keltő eredményeket érjenek el. De reális-e ez az elvárás, ha a játékosok igazán magas szintű tapasztalata minimális? A Katar–Ecuador (0-2) és a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját jelentő Argentína–Szaúd-Arábia (1-2) mérkőzés adja a kiegészítő ecsetvonásokat a körképhez. Hasonló hátterű, hasonló stratégiával készülő csapatokról van szó – a különbség azonban óriási volt a pályán.

Minden hazai szurkoló jobb játékra számított annál, amit Katar nyújtott a 2022-es világbajnokság nyitómérkőzésén. A hónapokig együtt készülő, edzőtáborról edzőtáborra járó házigazdát az első félidőben lemosta Ecuador (0-2 volt, de 0-4 éppúgy lehetett volna), amely a második félidőben már sem a futballt, sem a gólszerzést nem erőltette. Katar jóformán helyzetbe is alig került, nem volt kaput eltaláló kísérlete és az első félidő ráadásának utolsó percéig labdaérintése sem az ecuadori tizenhatoson belül.

Félix Sánchez válogatottja muníciót adott azoknak, akik úgy vélekedtek,

Katar a valaha volt leggyengébb vb-házigazda,

és saját erejéből nem jutott volna el a tornára. A stadion lelátóiról a nyitómérkőzés végére ezrével eltünedező drukkerek pedig azt cáfolták, hogy ez egy futballőrült ország. A nyitómérkőzés csak növelte a katari tornával kapcsolatos kérdőjelek számát, és a házigazdának nagyon sokat kellene javulnia ahhoz, hogy akár Szenegálnak, akár Hollandiának méltó ellenfele legyen.

Tom Weller / picture alliance / Getty Images A megnyitó a Katar–Ecuador mérkőzés előtt.

Óriási csalódás lehetett a katariaknak a mérkőzés, és talán még fokozta is ezt, hogy a regionális rivális szaúdiak mindent megvalósítottak Argentína ellen, amit nekik nem sikerült. A kis Katar hatalmas szomszédja az ázsiai arab válogatottak legnagyobb vb-diadalát aratta Messiék ellen. Katar és Szaúd-Arábia hasonlóan készült fel, mindkét csapat kizárólag hazai játékosokra épített, de a pályán óriásinak tűnt a szintkülönbség a két együttes között arról nem is beszélve, hogy a fanatikus szaúdi drukkerek jóval fergetegesebb hangulatot teremtettek, mint a rendező szurkolói. Katar (majd Irán) teljesítménye nem mutatta jó fényben az ázsiai zóna (AFC) csapatait, Szaúd-Arábia váratlan sikere viszont felcsillantotta a térségben rejlő potenciált.

Megkésett fejlődés

Katarban csak az 1940-es évek végén kezdett elterjedni a labdarúgás. 1963 óta van (eleinte nem hivatalos) bajnokság, a válogatott 1970. március 27-én játszotta le első mérkőzését, így a most résztvevő 32 nemzeti csapat közül a „legfiatalabb”. Brazília arra készült ekkor, hogy harmadszor is elhódítsa a Rimet Kupát, két évvel később ünnepelték a labdarúgó-történelem első válogatott mérkőzésének (1872, Skócia–Anglia) centenáriumát.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik