Foci sport24

Tényleg ilyen egyértelmű, hogy Brazília a vb-favorit?

Nderim Kaceli / LiveMedia / NurPhoto / Getty Images
Nderim Kaceli / LiveMedia / NurPhoto / Getty Images
A fogadóirodák várakozásai alapján a vasárnap rajtoló futball-világbajnokságon Brazília győzelme jelentené a legkisebb meglepetést. A végső győzelemre legesélyesebb öt ország között ott van Argentína, Franciaország, Spanyolország és Anglia is.

A fogadóirodák oddsai alapján az Opta kommunikációs zászlóshajója, a The Analyst kiszámolta az egyes válogatottak esélyeit a katari labdarúgó-világbajnokság előtt. Az adatokból kiderül, hogy a csoportból való továbbjutásra Brazíliának (90,02 százalék) van a legjobb esélye. Neymarékat a The Analyst a végső győzelemre esélyesek közt is az élre teszi (17,21 százalék): az erősorrendben Argentína (13,50 százalék) és a címvédő Franciaország (10,65 százalék) követi. Ezek az esélyek a torna előrehaladtával, különösen a sérülések és a fáradtság miatt, folyamatosan változhatnak majd. De nézzük, melyek a végső győzelemre legesélyesebb együttesek!

1. Brazília – 17,21% esély a végső győzelemre

A brazil csapat elég hosszú ideje játszik már együtt, és ez a fajta állandóság egyértelműen az előnyére válhat a tornán. A védelemben Thiago Silva (38) és Daniel Alves (39) már-már túlkorosnak nevezhető, de

a csapat magját alkotó játékosok a legjobb éveikben járnak.

Érdekesség velük kapcsolatban, hogy kilenc csatárt neveztek a 26 fős keretbe, ami holtversenyben a legtöbb a belga válogatottal. A keretben 23 év alatti csak a támadó szekcióban található (Antony, Vinicius Junior, Rodrigo, Gabriel Martinelli). Tizenketten – azaz majdnem a kerettagok fele – az angol Premier League-ben futballoznak. Ha a posztokat vizsgáljuk, kizárólag a kezdő szélsőhátvédek személye lehet kérdéses, hiszen a jelenlegi forma alapján Alex Telles, Alex Sandro és Daniel Alves nem képvisel olyan minőséget, mint a csapat többi játékosa.

Chris Ricco / Getty Images A brazil csapat edzése november 14-én, Torinóban

2. Argentína – 13,50%

Leo Messi feltehetően az utolsó világbajnokságának vág neki, és sokan szeretnék, hogy győztesként fejezze be a tornát. Kérdés, ezt el tudja-e érni az argentin válogatottal a hétszeres aranylabdás. A Lionel Scaloni vezette csapat 36 meccs óta veretlen, ez idő alatt tavaly megnyerte a Copa Americát, ami az ország első jelentősebb sikere volt az elmúlt 28 évben. A döntőben éppen az ősi rivális brazilokat győzték le. Ami a keret összetételét illeti, a védelemben nincs 23 év alatti futballista, így ebben a csapatrészben inkább a tapasztalatban bíznak az argentinok. Az viszont igaz, hogy a hátvédsor vezére a 24 éves Christian Romero, akivel még nem veszített el egyetlen mérkőzést sem az argentin válogatott. A középpályán két fiatalra, az angol Brightonban játszó Alexis Mac Allisterre (23) és a Benficában futballozó Enzo Fernandezre (21) érdemes lehet külön is figyelni. A csatársorban megtalálhatók a megszokott nevek, Messivel (35), Di Mariával (34), Dybalával (29) és Lautaro Martínezzel (25), miközben a Manchester City feltörekvő fiatalja, Julian Alverez (22) is jelentős szerepet kaphat a tornán.

3. Franciaország – 10,65%

A címvédő jelentős változáson ment keresztül a legutóbbi világbajnokság óta. A korábban alapembernek számító Blaise Matuidi elköszönt a válogatottól, míg a négy évvel ezelőtti győzelemből a középpályán oroszlánrészt vállaló Kante, Pogba kettős sérülés miatt kénytelen kihagyni a vb-t.

A franciáknak egyébként még a héten is változtatniuk kellett a keret összetételén,

hiszen az edzésen megsérült Christopher Nkunku, a Lipcse támadója remek formában várta a rajtot – hiszen eddig a szezonban 23 mérkőzésen 17 gólt lőtt és négy gólpasszt jegyzett –, de egy szerencsétlen belépő miatt ki kell hagynia a világbajnokságot. Egy nappal a nyitómeccs előtt az is kiderült, hogy az aranylabdás Karim Benzema sem játszhat, aki egyébként már október közepe óta sérüléssel bajlódik.

Egyébként a franciák tíz védőt neveztek a keretbe, ami – Iránnal és Walesszel holtversenyben – a vb-mezőny legnagyobb száma ebben a tekintetben. A középpályán összesen öt játékos vethető be, és közülük hárman (Matteo Guendouzi, Aurelien Tchouameni és Eduard Camavinga) nem töltötték még be a 24. életévüket. A francia válogatottról egészéről elmondható, hogy fiatalok alkotják, hiszen csak öt 30 év feletti játékost találunk a 26 fős keretben. Az „öregek” listáján két kapus (Lloris, Mandanda) és két csatár (Giroud, Griezmann) szerepel.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik