Foci sport24

Amikor a futballban a 6-4 volt az őszi divat

Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Szó, 1977. november, 34. évfolyam, 301-315. szám
Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Szó, 1977. november, 34. évfolyam, 301-315. szám
Negyvenöt éve olyasmi fordult elő három napon belül kétszer, ami egyszer is csak szökőévenként esik meg: két tétmérkőzés egyaránt 6-4-gyel zárult. Nem vízilabdában: futballban. Ráadásul a Videoton már 6-0-ra is vezetett a Fazekast, Törőcsiket, Tóth Andrást, Zámbót felvonultató Újpest ellen.

Nem akármilyen mérkőzés volt a Románia–Jugoszlávia vb-selejtező 1977. november 13-án: a találkozót megtekintette Claudio Coutinho brazil és Kubala László spanyol szövetségi kapitány is.

Volt mit nézniük.

Pedig a jugoszláv sajtó elparentálta csapatát. A déli szomszédban a válogatott Galenika elleni edzőmeccse után az látott napvilágot: „Különösen gyengén futballozott a Muzinic, Nikolic, Trifunovic középpályás hármas. Mindenki számára világos már régen, hogy ez a trió nem játszhat egy csapatban, hiszen mindhárman a romboló típusú középpályások közé tartoznak.”

A „világos már régen” megállapításról annyit, hogy Aleksandar Trifunovic az első, Dusan Nikolic a negyedik válogatottságára készült. A rutinosabb, a címeres kék mezben huszonötödször szereplő Drazen Muzinicot Marko Valok szakvezető visszavitte a védelembe – aztán a hátra rendelt labdarúgó bombagólt lőtt húszról –, és középpályás irányítóként bevetette a másodszor válogatott Safet Susicot, aki egy hónappal korábban, a Magyarország–Jugoszlávia mérkőzésen (4-3) debütált, és a Népstadionban rendezett találkozón ugyanúgy két gólt szerzett, mint Törőcsik András.

Két válogatott meccs után már öt gólnál járt.

Bukarestben, a Steaua pályáján mindenféle módon tönkretette a románokat, akik azelőtt harminc éve kaptak hat gólt odahaza válogatott mérkőzésen: a csehszlovákok 1947-ben 6-2-re győztek ellenük. (Kubala akkor a csehszlovák csapatban játszott, és kétszer is elszomorította Valentin Stanescu kapust. A román csapat tele volt magyarokkal: játszott Farmati Zoltán, Kovács Adalbert. Perényi-Pecsovszky József, Ritter József, Sárvári-Spielmann Ferenc.) Hetvenhétben Susic bezörgetett finom kombináció végén, mesés szabadrúgásból és szédítő szólóból, az utolsó percben pedig bevághatta volna saját maga negyedik, csapata hetedik gólját, de Dumitru Moraru kapus ziccerhelyzetben hárított.

Az ő beállítását azzal indokolta Kovács István, a románok szakvezetője: „Gheorge Cristian végzetes hibát követett el a spanyoloktól elszenvedett 2-0-s madridi vereségünk alkalmával, így most nem kockáztathatunk.” Majd Moraru a 4-7-től megmentette a románokat, de a 4-6-tól nem.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik