Foci sport24

Hatvan éve Eusebio is csak bámulta Pelé pazar parádéját

AFP
AFP
Minden idők legnagyobb Benficája a valaha volt legragyogóbb Santosszal találkozott hatvan éve a labdarúgó klub Világ Kupa döntőjében. Az egymás után kétszeres BEK-győztes portugál csapatnak a riói Maracanában 3-2-re elvesztett első meccs után még volt reménye, de az európaiak Lisszabonban csak vergődtek a 22 éves Pelé csapdájában. A Luz stadionban úgy lett 2-5, hogy már 0-5 is volt a tobzódó brazilok javára.

Az év klubmeccse volt hatvan évvel ezelőtt, 1962. október 11-én a Benfica–Santos a Világkupáért. A lisszaboni csapat abban az esztendőben megismételte BEK-diadalát: ahogyan 1961-ben a Kubala Lászlóval, Kocsis Sándorral, Czibor Zoltánnal felálló Barcelonát legyőzte – az ott szokásos 3-2-re a berni Wankdorfban… –, úgy egy évvel később Puskás Ferenc hiába ért el mesterhármast az első félidőben, a portugál együttes a szünet után 2-3-ról 5-3-ra fordított Amszterdamban.

Világszám!

A Santos pedig először hódította el a Libertadores Kupát az addigi két kiadást megnyerő uruguayi Penaroltól, és abban az országban volt az első számú klubcsapat, amelynek válogatottja 1962-ben egymás után másodszor nyerte el a vb-aranyérmet.

Ráadásul ott Pelé, itt Eusebio

Universal/Corbis / VCG / Getty Images Pelé 1962-ben Párizsban.

Kettejük párharca 2-0-val kezdődött. A Santosnak ugyan sok köze nem volt Rio de Janeiróhoz, mégis a Maracana stadionba telepítette az első mérkőzést – miként később további öt alkalommal is a riói szentélyben fogadta külföldi ellenfelét –, és 86 047 néző előtt 3-2-re győzött úgy, hogy a huszonkettedik születésnapjához közeledő Pelé duplázott, miközben Eusebio néma maradt. A lisszaboni bálvány helyett Joaquim Santana tartotta a lépést a „királlyal”: ő is két gólt szerzett.

A visszavágóra órák alatt elfogyott a Luz stadion 73 ezer belépője.

A Benfica biztos volt a revánsban és a harmadik mérkőzés lehetőségének megteremtésében – ehhez bármilyen arányú győzelem elég lett volna –, egyúttal az a remény is éltette, hogy a kiírás úgy szólt: az esetleges harmadik meccset szintén Lisszabonban rendezik.

A brazil együttes viszont félelmetes garnitúrával és ennek megfelelő számokkal érkezett a portugál fővárosba. A Santos Globetrotters 1961-ben 94 mérkőzést – köztük 39 nemzetközi találkozót – vívott, ezek közül 67-et megnyert, és csak 13-at vesztett el. Pelé 110, Coutinho 78, Pepe 59 gólt ért el. A nyári párizsi tornán a Benficát is fölényesen felülmúlta a csapat, noha a csereként beküldött Eusebio triplázott (6-3).

Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images Eusebio 1962-ben.

Aztán 1962-ben a Santos 76 meccset (24 nemzetközit) játszott 51 győzelemmel, 14 döntetlennel és 11 vereséggel, 63 Pelé- és 57 Coutinho-góllal. Az évtized, sőt az évszázad brazil klubcsapata alakult ki, amely 1961 és 1969 között 23 trófeát nyert. Mindegyik diadalban benne volt Pelé és Pepe, 22-ből vállalt részt Zito és Coutinho, 21-ből Lula edző és Lima, 19-ből Mauro Ramos, 18-ból Dorval és Mengalvio.

A szakvezetőt kivéve valamennyien – négyen kétszeres – világbajnokok voltak, a törzsgárdisták közül Pepe 750, Zito 727, Lima 696, Pelé 636 meccset nyomott le a Santosban. A 457 mérkőzésen 368 gólt szerző Coutinhóról pedig Pelé azt mondta: „A tizenhatoson belül jobb volt nálam.” A gazdagságra jellemző, hogy Coutinho cseréje, Toninho Guerreiro 373 találkozón 283 gólt jegyzett. Azután, hogy standard kezdő lett, az 1970-es vb-keretbe állítólag csak azért nem került be, mert Emilio Medici államelnök kötelezte Mario Zagallót, hogy elvigye a Mundialra Dariót, a véres kezű politikus kedvencét. (A szövetségi kapitány csupán látszólag nem állt ellen: Dario a harmadszor világbajnok csapatban egyetlen percet sem játszott. Ez azonban aligha vigasztalta Toninho Guerreirót.)

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik