Foci sport24

Tévelygő Bikák: kritikus pontjához érkezett a Red Bull lipcsei gigaprojektje

Christian Modla / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Christian Modla / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Üstökösként tűntek elő a semmiből, a Red Bull-konszern pénze és Ralf Rangnick víziója a Bundesliga élmezőnyébe repítette őket, de úgy tűnik, mostanában saját határaikat feszegetik, és tán egy kicsit identitásválságban is vannak. A három magyar válogatott játékost (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik) foglalkoztató RB Leipzig 2022/23-as évada viharosan indult, a rossz szezonkezdet miatt mennie kellett a klub első nagy trófeáját megszerző Domenico Tedescónak. Utódja a Dortmund elleni hazai 3-0-lal (vagyis igen magabiztosan) kezdő Marco Rose lett, és sportigazgatónak (elvileg) nemsokára érkezik Max Eberl. Vajon a Mönchengladbachnál már összeszokott páros jó útra tudja-e terelni a tévelygő bikákat?

Domenico Tedesco május 21-én még a német kupagyőztesnek járó trófeával állt a fotósok elé a berlini Olimpiai Stadionban, 109 nappal később, szeptember 7-én pedig (érdemei elismerése mellett) az RB Leipzig úgy rúgta ki, hogy a lába sem érte a földet. Az edzőség sosem volt igazán hálás foglalkozás – erről a Chelsea-től menesztett Thomas Tuchelt is meg lehetne kérdezni –, a Red Bull-konszern koronaékszerénél, az RB Leipzignél pedig nagyon rosszul tűrik az eredménytelenséget.

A klub történetének első nagy trófeáját begyűjtő Tedescónak a pocsék szezonrajt tette be a kaput:

a 2022/23-as évadban megvívott nyolc tétmérkőzéséből négyet elbukott a Leipzig, az Eintracht Frankfurt elleni 4–0-s és a braziltalanított, a korábbinál sokkal gyengébb Sahtar Doneck elleni 4–1-es zakó már túl sok volt a vezetőségnek.

„Nehéz döntés volt, ám az Eintracht Frankfurt és a Sahtar Doneck elleni mérkőzéseket követően az a vélemény alakult ki, hogy (…) új impulzusra van szükségünk” – kommentálta a döntést az ügyvezető Oliver Mintzlaff. Az új impulzus új trénert jelentett, Tedesco repült, a Red Bull-filozófiában a Salzburg edzőjeként már megmártózott (és állítólag a Red Bull-főnök Dietrich Mateschitz által is favorizált) Marco Rose lett az utód.

Rose ezer szállal kötődik Lipcséhez:

  • a városban született,
  • a VfB Leipzigben lett profi futballista,
  • és edzette a Lokomotive Leipzig együttesét (még az „óvodáskorú” RB Leipzig ellen is irányított városi derbin), mielőtt 2013-ban a Salzburg utánpótlástrénerének szegődött.

A Red Bull Salzburgot 2017–2019 között irányító Rose ezt követően a Borussia Mönchengladbach kispadján is remek munkát végzett, az újabb ugrás után viszont csak egy idényt bírt ki Dortmundban. Most szülővárosában, ismerős keretek között bizonyíthat összeszokott stábjával együtt. Rose azt mondja, uszkve 10–15 másodpercet gondolkodott azon, hogy rábólintson-e az RB Leipzig ajánlatára, ám tisztában van vele: egyáltalán nem könnyű közfigyelemnek örvendő pozícióba kerülni ott, ahol felnőtt és ahol a családja is él.

Ronny HARTMANN / AFP Marco Rose, a Leipzig német vezetőedzője megtapsolja a szurkolókat a német első osztályú Bundesliga labdarúgó-mérkőzés után az RB Leipzig és a BVB Borussia Dortmund között a kelet-németországi Lipcsében 2022. szeptember 10-én.

Rose igen jó pedigréjű, 45 éves kora ellenére már elég rutinosnak nevezhető edző, aki tökéletesen ismeri a Red Bull-csapatok játékát konszernszinten meghatározó filozófiát.

A Leipzignél a vezetők azt várják tőle, hogy visszahozza a kontinuitást a kispadra. Jól hangzik, ám az RB Leipzig történetében eddig csak három edző – Alexander Zorniger, Ralph Hasenhüttl és Julian Nagelsmann – töltött el 370 napnál többet a kispadon. Jesse Marsch 156, Domenico Tedesco 272 nap türelmet kapott.

A vezetők által várt kontinuitás eddig sokkal inkább stratégiai vezetői szinten érvényesült, hiszen Ralf Rangnick 2012–2020 között határozta meg a szakmai munka irányát (kétszer a kispadra is leült), míg Mintzlaff 2014-től dolgozik a projekten. Rangnick ünnepelt projektépítőként távozott (azóta a Lokomotiv Moszkva tanácsadójaként, majd a Manchester United megbízott trénereként inkább csak csökkentette reputációját, most osztrák szövetségi kapitány), maradt Mintzlaff, aki közben sportigazgatót is keres. Az ugyanis a Rangnick-utód Markus Krösche 2021-es távozása óta, már másfél éve betöltetlen pozíció, ami legalábbis szokatlan. A lipcseiek a Borussia Mönchengladbachnál remek munkájával feltűnést keltő, Marco Roséval összeszokott Max Eberlt szeretnék megszerezni, aki az év elején totális kiégés miatt ideiglenesen visszavonult.

„Ki akarok szállni, azt akarom, hogy semmi dolgom ne legyen a futballal, ne legyen rajtam felelősség. Csak Max Eberl akarok lenni. A Mönchengladbach mindent megtett annak érdekében, hogy maradjak, de ez rólam és az egészségemről szólt, nem a futballról” – jelentette ki Eberl könnyek között az emlékezetes sajtótájékoztatóján.

Német sajtóhírek szerint a magát kipihenő (?) Eberl és az RB Leipzig már a nyáron egyezségre jutott,

ám ezt a képet nemrég Oliver Mintzlaff árnyalta. A lipcseieknek ugyanis még meg kell állapodni a Mönchengladbachhal a sportigazgatóért járó „átigazolási kompenzációról”, hiszen Eberl 2026-ig szóló szerződést írt alá, mielőtt egészségügyi-pszichológiai okokból leköszönt, ám szerződését nem bontották fel. A Gladbach – különböző német médiumok eltérő mennyiségű pénzről írnak – 5–10 millió euró közötti összeget akar kapni Eberlért, a lipcseiek a zuhanyhíradó szerint félmillióról indították az ajánlatukat, tehát az alkudozás még eltarthat egy ideig.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik