Peter Robinson / EMPICS / Getty Images
Foci sport24

Milyen szörnyű csalódás volt, csak ezüst jutott futballban az 1972-es olimpián

Éppen ötven éve Várady Béla hiába szerzett vezetést, Kazimierz Deyna fordított az olimpiai futballtorna magyar–lengyel döntőjében (1-2). Itthon azt érezték, ami a Sun címoldalán virított 1973 októberében, miután a lengyelek kiejtették az angol csapatot a vb-selejtezőn: „A világ vége”. Ma már az a müncheni vereség édesebb a porcukornál.

Magyarország 1972-ben még futballnemzet volt, válogatottja nem a selejtezőcsoportban, hanem az Európa-bajnokságon szerezte meg a negyedik helyet, az FTC UEFA Kupa-elődöntőt vívott, és csak két kihagyott tizenegyes miatt nem lett finalista, a Honvéd, Újpest, Vasas hármas pedig nem a Felcsút, a Kisvárda vagy a Mezőkövesd mögött kullogott, mert telt házas pesti kettős rangadókon felnőttjátékos és szurkoló azt sem tudta, merre van Felcsút, Kisvárda és Mezőkövesd.

Még a lengyelek sem érdekelték különösebben a labdarúgás hazai híveit. Nagyjából annyira tartották az örök barátokat, amennyit az 1972. augusztus 21-én megjelent hír tartalmazott: a Fatér – Vellai, Molnár, Sándor, Hunyadi – Gulyás, Kandi – Bartos (Kelemen), Németh, Szurgent, Vízi összetételű Csepel 1-1-et ért el Krakkóban a lengyel olimpiai válogatott ellen a korábbi ferencvárosi Németh Miklós góljával.

Kapcsolódó
„Anya! Neveld fel a lányomat! Akkora a baj, lehet, hogy soha többet nem tudunk hazamenni”
Hat legendás magyar sportoló eleveníti fel, hogyan élték meg ötven éve, 1972. szeptember 5-én, amikor a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet tagjai 11 izraeli sportolót öltek meg a müncheni olimpián.

Adalék az akkori színvonalhoz: Németh 1971 nyarán, a spanyolországi Elchében rendezett nemzetközi tornán négyet vágott be Puskás Ferenc edző három hónappal korábban BEK-döntős Panathinaikoszának az FTC 6-1-es hengere alkalmával. Aznap az Újpest Huelvában 3-1-re legyőzte a Real Madridot, amelyhez Puskásnak szintén volt némi köze.

A lengyelekkel szemben 1972-ig 16 győzelem és egy-egy döntetlen, valamint vereség szerepelt a válogatott mérlegében.

Hazánkban így fel sem merült, hogy a lengyel együttes az ötkarikás torna döntőjébe juthat. S maga az olimpia sem tartotta lázban az országot, mármint a labdarúgást tekintve nem, hiszen mindenki tudta: a nyári játékokon legföljebb a keleti blokk vonul fel a legjobb futballistával, a nyugatiak és a dél-amerikaiak első vonala hanyagolja rendezvényt.

A béketábor tagjai sem mindig szerepeltették az első csapatot, honfitársaink például a megerősített B válogatottal nyertek az 1964-es és az 1968-as olimpián is. A hatvannégyes tornán az A együttes Eb-bronzérmes törzsgárdistái közül Mátrai, Mészöly, Sipos, Sárosi László, Nagy István, Solymosi, Rákosi, Albert, Tichy, Fenyvesi sem játszott, és ide kell sorolni a kontinenstorna négyes döntőjéről sérülés miatt hiányzó Sándor „Csikart” és Göröcsöt is, míg 1968-ban távol maradt Mexikótól Tamás Gyula, Káposzta, Mátrai, Mészöly, Ihász, Mathesz, Solymosi, Göröcs, Rákosi, Molnár Dezső, Albert, Tichy, Farkas.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!