Foci sport24

Egy fiatal, aki elbűvölte Nápolyt – Kvarachelia a grúz toplistán

Francesco Pecoraro / Getty Images
Francesco Pecoraro / Getty Images
Négy meccs, három gól, ellenállhatatlan játék – és Spalletti azt mondja, még semmit sem láttunk Hvicsa Kvarachelia képességeiből, aki szerinte még mindig csak ismerkedik új csapatával. A 21 éves játékos apropóján megemlékezünk az utóbbi évtizedek öt legjobb grúz futballistájáról.

A nyár egyik legérdekesebb olasz transzferét a Napoli hajtotta végre, amikor 10 millió euróért leigazolta Hvicsa Kvaracheliát a Dinamo Batumitól. A 21 éves futballista feledtetni látszik – az elmúlt szezonban legtöbbször önmaga árnyékaként futballozó – Lorenzo Insignét, a Napoli Kanadába költöző balszélsőjét.

Kapcsolódó
Elég volt két meccs, és a kimondhatatlan nevű grúzból máris Kvaradona lett
Berobbant a Serie A-ba a Napoli grúz szélsője, Hvicsa Kvarachelia, aki olyat tett, mint előtte a klubjában senki: első két bajnokiján három gólt szerzett. Oroszországban már jól ismerik, mivel korábban kétszer lett a liga legjobbja, a hazájában rajonganak érte a drukkerek, és most a vérmes nápolyiak is dörzsölik a tenyerüket, hogy itt az Insigne-utód.

A játékos sikereinek apropóján lássuk, kik voltak a közelmúlt legjobb grúz labdarúgói. Az ötös toplistánk előtt azonban idézzük fel azokat is, akiket viszonylag kevesen láthattak futballozni – még a Szovjetunió korszakában.

Grúz futballisták szovjet mezben

Az egyik leghíresebb grúz csatár Szlava Metreveli volt, aki 48-szor szerepelt a szovjet válogatottban. Három vébén (1962, 1966, 1970) vett részt, és játszott – sőt gólt is lőtt – az 1960-as Eb-döntőben, amelyet a Szovjetunió 2-1-re megnyert Jugoszlávia ellen. Szocsiban stadiont neveztek el róla. A grúz futball legnagyobb sikere a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján következett: a Dinamo Tbiliszi 1981-ben KEK-címet szerzett, miután 2-1-re legyőzte a döntőben a Carl-Zeiss Jena csapatát. A fináléba vezető úton a grúzok kiütötték az ír Waterford United, az angol West Ham és a holland Feyenoord együttesét is.

A brit sajtót akkortájt lenyűgözte a csapat, amely a BEK 1979-1980-as kiírásának első fordulójában hazai pályán 3-0-ra verte – és ezzel búcsúztatta is – a Liverpoolt. A csapat ötvözte a sok futásra és gyors passzjátékra épülő orosz-ukrán stílust a grúzokra és örményekre jellemző játékossággal, kreativitással. A források kiemelik Sengelija, Daraszelija, Gucajev és Kipiani játékát, de a legnagyobb hatást Alekszandr Csivadze tette a nézőkre. Egy nem különösebben erős testalkatú védő, aki a legjobb brit támadókat megszégyenítő módon bánt a labdával. Csivadze 1980-ban az év futballistája lett a Szovjetunióban, két évvel később pedig a spanyolországi vébén a válogatott csapatkapitánya lehetett.

Grúz futball a rendszerváltás után

Az önálló grúz futballválogatott 1990 májusában vívta első (nem hivatalos) mérkőzését (Litvánia ellen 2-2). Az ország 1992 óta a FIFA és az UEFA tagja. Nagy világeseményre a grúzoknak még egyszer sem sikerült kvalifikálniuk magukat. Ehhez legközelebb a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőin jártak – a csoportjukban csupán a negyedik helyen zártak, de mivel a Nemzetek Ligájában csoportgyőztesek lettek, Észak-Macedónia ellen következhetett ki-ki meccs. Tbilisziben Goran Pandev góljával a balkáni válogatott győzött – és jutott ki az Eb-re. A Willy Sagnol vezette grúz csapat jelenleg is vezeti csoportját a Nemzetek Ligája C kategóriájában, miután Bulgáriában 5-2-re, Észak-Macedóniában 3-0-ra nyert. A válogatott kilenc mérkőzés óta veretlen, és ebbe még belefért egy svédek elleni hazai 2-0 is.

Vano SHLAMOV / AFP A Svédország elleni mérkőzés a vb-selejtező B-csoportjában 2021. november 11-én.

Toplista

1. TEMUR KECBAJA

Az 54 éves egykori csatár nemcsak Grúziában legenda, hanem a Newcastle Unitednél is, ahol 1997 és 2000 között futballozott. Sok gólt nem szerzett (összesen nyolcat), de ezek egyike talán a legfontosabb volt a csapat számára: 1997 augusztusában a Dinamo Zagreb elleni BL-selejtező 119. percében lőtt találatának köszönhetően a United története során először jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Sokan arra a gólörömére is emlékeznek, amikor a Bolton elleni győztes találata után bedobta a mezét a közönség soraiba, majd a reklámtáblákat kezdte el rugdosni. Az indok: csalódott volt, mert nem került be a kezdőbe.

Ez a szenvedély tette a Newcastle szurkolóinak kedvencévé. Angliába költözése előtt az AEK Athént erősítette, és a szigetországban alighanem akkor figyeltek fel rá először, amikor 1994 novemberében két parádés gólt lőtt a grúz válogatott történetének egyik legnagyobb meccsén (Grúzia–Wales 5-0). Egy Máris szomszédra emlékeztető, kopaszodó, kissé lassúcska, de pazar technikájú futballista – harminc se volt, amikor már nosztalgikus érzéseket ébresztett maga iránt.

2. SOTA ARVELADZE

Szinte minden lehetséges gólrekordot az 1990 és 2007 között aktív csatár tart Grúziában. Teljes karrierje során 321 gólt lőtt klubcsapataiban, a grúz válogatott gólkirálya (26 találattal). A Trabzonsporral török gólkirályi címet szerzett 1995-ben, az UEFA Kupában pedig 24 gólt jegyzett, amivel – ha a sorozat utódjának számító Európa Ligát nem vesszük figyelembe – az örökranglista negyedik helyén végzett, csak Henrik Larsson, Dieter Müller és Alessandro Altobelli előzi meg.

Arveladze igazi lesipuskás volt,

de nemcsak a tizenhatoson belüli kegyetlensége miatt féltek tőle, hanem a távoli lövéseitől is. Nagy erénye volt, hogy megbízhatóan termelte a gólokat, összesen tizennégy évadban jutott el legalább tízig, egyéni rekordja az 1997-1998-as idényből származik, amikor az Ajax játékosaként minden frontot beszámítva 37-szer volt eredményes.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik