Foci sport24

Olimpiai bajnoki trikó és elátkozott dressz is volt: 53 év után tér vissza egy legendás magyar focimez

PA Images / Getty Images
PA Images / Getty Images
Kedden előbb kiszivárgott, majd a mezgyártó Adidas angliai oldalán nyilvánosságra is került a magyar válogatott új, 2022 őszétől viselendő meze. A hazai dresszen nincs meghökkentő újdonság, a második számú, fehér mezen annál inkább: 53 év után tér vissza egy olyan minta, amely közel fél évszázadig szorosan kötődött a magyar nemzeti csapathoz és sportélethez. A piros-zöld keresztcsíkos, fehér szerelésnek még közhasználatú neve is volt – ez az úgynevezett olimpiai dressz, melyben a magyar futball egyik legfényesebb sikerét és egyik legnagyobb traumáját is megélte.

A magyar labdarúgó-válogatottnak a története során két, nagyon jellegzetes, a csapatot kitűnően megkülönböztető meze volt, ám különös módon mindkettő kiveszett a használatból. Az egyik most, úgy tűnik, feléled, és ez bele is illik az idén bemutatott válogatott retrószerelések sorába. Míg sok nemzeti együttes a kilencvenes évekhez nyúlt vissza, a magyar csapat kiszivárgott, majd a brit Adidas által ideiglenesen közzé is tett meze jóval régebbi tradíciót idéz fel: 1924-től 1969-ig nemcsak a futballistákon, hanem más sportágak képviselőin is rendre láthattuk a fehér alapon nemzetiszín keresztcsíkos dresszt, ami ezért ikonikussá is vált. Most is láthatjuk válogatottakon – nézzünk csak az éppen világbajnokságon vitézkedő női jéghokisok szerelésére –, ám a labdarúgópályára 53 év elteltével térhet vissza.


A mezt a kereskedelmi leírása szerint a kifeszített szurkolói sálak inspirálták, ám ennél jóval érdekesebb a szerelés történeti háttere – ugyanis azok közé tartozik, amelyek lenyomozhatók. Megszületését és bemutatását nyomon tudjuk követni, eltűnése viszont némiképp rejtélyes.

Pörgessük vissza az idő kerekét a 20. század legelejére!

Az első mérkőzését 120 éve, Bécsben játszó magyar válogatottnak egy ideig nem kellett gondolkodnia idegenbeli szerelésén, hiszen eleinte csak a sógorok voltak az ellenfelek, márpedig a piros-fehér-zöld magyar és a fehér-fekete-fehér osztrák mezösszeállítás nem ütötte egymást.

A második ellenfél csehek kitértek az 1907-ben már meggypiros felsőt hordó magyarok elől, és fehérben játszottak. Ez a meggypiros hazai mez egyik legelső említése: bő hetven évig ez feszült a magyarokon, hogy aztán az 1980-as évek legelején kikopjon a használatból (azóta volt már sötétebb piros a válogatott első számú szerelése, de a klasszikus szín még nem tért vissza).

A második számú, idegenbeli szerelés a létező legegyszerűbb volt: fehér. Ezt általában a kárminvörösben pompázó svájciak vagy a piros hazai mezüket felvevő csehek (csehszlovákok) ellen kellett hordania a magyar csapatnak. Az már más kérdés, hogy a hol fehér, hol (ritkán) fekete nadrággal hordott fehér mez nem volt túl fantáziadús vagy egyedi, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy akkoriban még nem volt mezszámozás, tehát a címer volt az egyetlen díszítőelem. Vagy néha-néha egy piros keresztcsík.

Egészen addig, amíg valakinek nem támadt egy zseniális ötlete.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik