Foci sport24

Egy nyáron át Puskás és Szusza, a két Ferenc a Ferencvárosban táncolt

Szabó József / Fortepan
Szabó József / Fortepan
Az FTC valaha volt legjobb csatársorai: Táncos, Takács II, Turay, Toldi, Kohut; Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor; Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. S nagyon is versenyben van 1947-ből a Mike, Szusza, Sárosi dr., Puskás, Mészáros ötös.

Az FTC csatársora így állt fel a házigazda mexikói Atlante ellen 1947 nyarán: Mike, Szusza, Sárosi dr., Puskás, Mészáros. A zöld-fehérek 3-2-re győztek, mindhárom góljukat Szusza Ferenc szerezte (tényleg mint vendég). Nem sokkal korábban Puskás Ferenc m. v. ért el mesterhármast a Moctezuma együttesét 5-1-re legyőző ferencvárosi csapatban.

Nem rúgtam be, nem őrültem meg: hetvenöt esztendeje valóban Puskás és Szusza futballozott az FTC-ben az akkor még kispesti Mészáros Józseffel együtt. A három játékost az Üllői úti klub kölcsönkérte latin-amerikai portyájára. A Világ című lap július 12-én azt közölte:

Noha hosszas tárgyalások után megállapodás született arról, hogy Ferencváros-Újpest vegyes csapat néven szerepel az együttes Mexikóban, s az expedícióban hét újpesti és nyolc ferencvárosi játékos vesz részt, a szövetségben tegnap este azt beszélték, a Ferencváros ezt a megállapodást önkényesen felborította. Saját csapatával utazik el Prágába, majd Lisszabonba, s onnan hajózik át Amerikába.

Az Újpest a jelek szerint nem haragudott, sőt lehet, hogy örült, amiért csak Szuszát kell nélkülöznie a bajnoki előkészületek során. A Kispest sem gördített akadályt Mészáros és Puskás „villámigazolása” elé, legföljebb azok a ferencvárosiak morogtak magukban, akik a háromkirályok miatt alkalmanként nem fértek be a kezdőtizenegybe. Illetve az MLSZ is megorrolt az FTC-re, mert a Ferencváros szövetségi engedély nélkül vitte el a túrára a támadó triót, s e vétség miatt 500 forint pénzbírsággal sújtotta a klubot. Azt a zöld-fehér vezérkar valahogyan kiköhögte a zsíros mexikói fellépti díjakból…

Szabó József / Fortepan Azul Stadion, Mexikóváros. Mike, Szusza (kölcsönjátékos), Sárosi dr, Puskás (kölcsönjátékos), Lakat. A felvétel a Ferencváros mexikói túráján 1947 nyarán készült.

Nehezebben ment az átállás, és különösen próbára tette a játékosokat Mexikóváros tengerszint fölötti 2250 méteres magassága. „Sok fiú számára ez nagyon kellemetlen: valósággal fuldokolnak, nem kapnak levegőt” – nyilatkozta Nagy László szakosztály- és túravezető. Az első mérkőzésen elszenvedett vereséget azonban nem lehetett a szokatlan klímára fogni, mert azt a tengerparti Veracruzban mérte az FTC-re a helyi csapat.

A Ferencváros a szintén veracruzi Moctezuma sörgyár csapatán állt bosszút,

majd Guadalajarában az ottani Club Deportivóval, Mexikóvárosban a mexikói válogatottal játszott döntetlent (2-2, 3-3). A guadalajarai kezdő tizenegyben egyetlen mexikói játékos szerepelt nyolc argentin és két perui labdarúgó mellett. E meccs után pedig az a rémhír terjedt el itthon, hogy az FTC repülőgépe lezuhant valahol Mexikóban. A Kis Újság igyekezett megnyugtatni mindenkit: „Az egyik lap azt terjesztette, hogy a Ferencváros csapatát repülőgép-szerencsétlenség érte. Mindjárt hozzá is tette: a hírt nem állt módjában ellenőrizni, és a Ferencváros elnöksége sem tud a dologról. De a Mexikóban szereplő FTC sem tud róla, amennyiben a most érkezett távirati jelentés szerint a Ferencváros Mexico Cityben ötvenezer néző előtt 3-3 arányban döntetlenül mérkőzött az argentinokkal megerősített mexikói válogatott ellen. A rémhíreket a jó eredménnyel cáfolta meg.”

Az eredmény tényleg jó volt, mert 2-1-es ferencvárosi vezetésnél Puskást kiállították, miután hevesen reklamált a miatt, hogy érvénytelenítették szerinte szabályos gólját.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik