Foci sport24

Amikor a vendég dirigált: hatvan éve külföldi bírókra bízták az NB I legnagyobb rangadóit

A jugoszláv Zivko Bajic hat, honfitársa, Bozidar Botic öt, az osztrák Eduard Babauczek, Karl Kainer és Dimitris Wlachojanis négy-négy alkalommal vezetett magyar bajnoki derbit, amikor – 1962 és 1967 között – hatvanegy meccsen harminchárom külföldi játékvezető dirigált a labdarúgó NB I-ben.

Hatvan éve azzal lepte meg az MLSZ a szurkolókat, hogy az alkotmány ünnepének előestéjén rendezett kettős rangadóra külföldi játékvezetőket hívott. Az 1962. augusztus 19-i volt az első dupla derbi, amelyen mindkét találkozóra a határokon túlról érkeztek a mérkőzések bírái. Szólóban már 1957 őszén dirigált külföldi sporttárs: az évszázad 6-3-as londoni mérkőzését is vezető holland Leo Horn előbb október 6-án a magyar–francia válogatott meccsen (2-0) fújt, majd elutazott Tel-Avivba, az Izrael–Franciaország találkozóra (1-5),

aztán visszajött az FTC–Vasasra, amelyet háromnegyed tizenkettőtől tartottak a Népstadionban 80 ezer néző előtt.

A rangadót a Ferencváros nyerte 3-2-re, miután az angyalföldieken végigsöpört az influenzajárvány, ráadásul Berendy Pál az első félidő végén megsérült, és csere nem volt. A tartalékos piros-kékek nem is fogták a vereséget a játékvezetőre, akiről a Népsport azt írta: „Teljes mértékben megfelelt a bizalomnak. Határozottan, következetesen, erélyesen bíráskodott. Nem volt tekintettel a nevekre, s attól sem tartott, hogy a mérkőzés után szemrehányást tesznek majd neki. A szabályok szellemében nyomban megtorolta a durvaságokat, s ezzel elejét vette a további szabálytalanságoknak. Hornnak tekintélye volt, tudását nemcsak a labdarúgók, hanem a szurkolók is tisztelték.”

Öt évvel később jött Konstantin Zecevic és Paul Schiller. A jugoszláv (horvát) játékvezető is 3-2-es meccset vezetett, s abban is volt hasonlóság, hogy a Honvéd–Ferencvároson Albert sérült meg. De nem csak ez döntött: a 87. percben Komora Imre távoli lövését Horváth György kapus váratlanul bevédte, így nyert a kispesti csapat.

Az ármány nélküli Schillerre viszont neheztelt a Vasas és a 70 ezres közönség angyalföldi része, mert az Újpest Várhidi Pál tizenegyesével egyenlített (1-1). Az aznap pályára lépőkből a következő 22-es válogatott keretet lehetett volna kiállítani: Szentmihályi (Vasas) – Novák, Mátrai, Dalnoki (mind FTC), Ihász, Mészöly, Sárosi (mind Vasas), Káposzta, Várhidi (mindkettő Újpest) – Bundzsák, Berendy (mindkettő Vasas), Nógrádi, Kotász (mindkettő Honvéd), Solymosi (Újpest) – Bene, Göröcs (mindkettő Újpest), Albert, Rákosi, Fenyvesi (mind FTC), Tichy, Komora (mindkettő Honvéd), Machos (Vasas).

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) Képes Sport, 1962. augusztus 22. (9. évfolyam, 34. szám)
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!