Foci sport24

Amikor a vendég dirigált: hatvan éve külföldi bírókra bízták az NB I legnagyobb rangadóit

A jugoszláv Zivko Bajic hat, honfitársa, Bozidar Botic öt, az osztrák Eduard Babauczek, Karl Kainer és Dimitris Wlachojanis négy-négy alkalommal vezetett magyar bajnoki derbit, amikor – 1962 és 1967 között – hatvanegy meccsen harminchárom külföldi játékvezető dirigált a labdarúgó NB I-ben.

Hatvan éve azzal lepte meg az MLSZ a szurkolókat, hogy az alkotmány ünnepének előestéjén rendezett kettős rangadóra külföldi játékvezetőket hívott. Az 1962. augusztus 19-i volt az első dupla derbi, amelyen mindkét találkozóra a határokon túlról érkeztek a mérkőzések bírái. Szólóban már 1957 őszén dirigált külföldi sporttárs: az évszázad 6-3-as londoni mérkőzését is vezető holland Leo Horn előbb október 6-án a magyar–francia válogatott meccsen (2-0) fújt, majd elutazott Tel-Avivba, az Izrael–Franciaország találkozóra (1-5),

aztán visszajött az FTC–Vasasra, amelyet háromnegyed tizenkettőtől tartottak a Népstadionban 80 ezer néző előtt.

A rangadót a Ferencváros nyerte 3-2-re, miután az angyalföldieken végigsöpört az influenzajárvány, ráadásul Berendy Pál az első félidő végén megsérült, és csere nem volt. A tartalékos piros-kékek nem is fogták a vereséget a játékvezetőre, akiről a Népsport azt írta: „Teljes mértékben megfelelt a bizalomnak. Határozottan, következetesen, erélyesen bíráskodott. Nem volt tekintettel a nevekre, s attól sem tartott, hogy a mérkőzés után szemrehányást tesznek majd neki. A szabályok szellemében nyomban megtorolta a durvaságokat, s ezzel elejét vette a további szabálytalanságoknak. Hornnak tekintélye volt, tudását nemcsak a labdarúgók, hanem a szurkolók is tisztelték.”

Öt évvel később jött Konstantin Zecevic és Paul Schiller. A jugoszláv (horvát) játékvezető is 3-2-es meccset vezetett, s abban is volt hasonlóság, hogy a Honvéd–Ferencvároson Albert sérült meg. De nem csak ez döntött: a 87. percben Komora Imre távoli lövését Horváth György kapus váratlanul bevédte, így nyert a kispesti csapat.

Az ármány nélküli Schillerre viszont neheztelt a Vasas és a 70 ezres közönség angyalföldi része, mert az Újpest Várhidi Pál tizenegyesével egyenlített (1-1). Az aznap pályára lépőkből a következő 22-es válogatott keretet lehetett volna kiállítani: Szentmihályi (Vasas) – Novák, Mátrai, Dalnoki (mind FTC), Ihász, Mészöly, Sárosi (mind Vasas), Káposzta, Várhidi (mindkettő Újpest) – Bundzsák, Berendy (mindkettő Vasas), Nógrádi, Kotász (mindkettő Honvéd), Solymosi (Újpest) – Bene, Göröcs (mindkettő Újpest), Albert, Rákosi, Fenyvesi (mind FTC), Tichy, Komora (mindkettő Honvéd), Machos (Vasas).

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) Képes Sport, 1962. augusztus 22. (9. évfolyam, 34. szám)
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik