Foci sport24

Lewandowski a zsákban, a jövő a zaciban: előremenekül a Barcelona, utána az özönvíz

CHRISTOF STACHE / AFP
CHRISTOF STACHE / AFP
Robert Lewandowskival a Barcelona megszerezte a világ egyik – ha nem a – legjobb középcsatárát, a lengyel center átigazolása előtt már szerződtette Raphinhát (Leeds United), Franck Kessiét (AC Milan) és Andreas Christensent (Chelsea). Mondhatni, ahhoz képest, hogy a Barcelona adósságállománya igen magas és az előző idényt végig financiális béklyóban vergődte végig a klub, figyelemreméltó az aktivitás. Az új szerzeményeket egyelőre nem lehet regisztrálni – ehhez további pénzügyi manőverezés szükséges –, és olybá tűnik, a Barca mindent zaciba csap annak érdekében, hogy visszatérjenek a sikerek. Kerül, amibe kerül.

Az „Utánam az özönvíz” szállóigét ugyan hagyományosan XV. Lajosnak tulajdonítják, ám aligha a francia király mondta (valószínűleg szeretőjéhez, Pompadour asszonyhoz köthető, ha egyáltalán valaha elhangzott). Mindenesetre leválthatná a „Több mint egy klub” szlogent a Barcelonánál, elnézve azt, amit a katalán óriás művel ezen a nyáron. A Bartomeu-éra kirívóan felelőtlen gazdálkodása, a „Neymar-pótló” pánikvásárlások, a túlfizetett és a nemzetközi porondon évek óta eredménytelen keret összerakása 2021 nyarára súlyos következményekkel járt. A Barcelona képtelen volt a La Liga pénzügyi szabályozása miatt regisztrálni Lionel Messit, így a klubtörténet tán legfontosabb játékosa a PSG-be igazolt, a „messitlenített”, kényszerűségből lecsupaszított keretű csapat pedig egyetlen trófeát sem tudott begyűjteni. A régi-új elnök Joan Laporta helyzete a legkevésbé sem volt irigylésre méltó, és most, egy évvel később sem az.

LLUIS GENE / AFP Joan Laporta

Ez így nyilván nem mehet tovább, különösen a szuperklubok érájában, amelyben a felelős gazdálkodásnak általában még a halovány gondolatát is elhessegeti a folyamatos eredménykényszer.

A Barcelona 2019 óta nem nyert bajnokságot, 2015 óta Bajnokok Ligáját és sportszakmailag gyakorlatilag kipottyant a szűk elitbe tartozó klubok közül

(az egy dolog, hogy az előző idényben a BL túl erősnek bizonyult a megtépázott gránátvörös-kékek számára, de az EL-ből a negyeddöntőben a későbbi győztes Eintracht Frankfurt ejtette ki őket, ami a Barca szintjén azért kínos).

A szakmai újratervezéssel megbízott Xavinak pénz, paripa és fegyver kell, mivel a meggyengült, szezon közben itt-ott sürgősséggel aládúcolt (Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang) kerettel képtelenség lenne nagy eredményeket elérni. Maga a vezetőedző is kijelentette: jelentős erősítés szükséges. A pénzügyi válság és az eredménytelenség együttesen negatív spirálba taszíthatta volna a klubot, de ekkor jön jól, hogy a Barcelona (a szuperklubok zöméhez hasonlóan) tényleg túl nagy ahhoz, hogy elbukjon, így nagyszabású manőverezés kezdődött. Két alapvető célt kellene teljesíteni:

  1. Megerősíteni a keretet 4-5 kulcsjátékossal, hogy a csapatnak reális esélye legyen visszaszerezni a spanyol bajnoki címet és komolyan lehessen vele számolni a BL-ben. A pályán elért sikerek egyszerre duzzasztják a bankszámlát és a presztízst, márpedig a klubnak mindkettőre szüksége van.
  2. Stabilizálni a klub pénzügyi helyzetét legalább annyira, hogy az új igazolások regisztrálhatók legyenek. Növelni kell az erősen megcsappant bevételeket és kordában kell tartani a fizetéseket.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik