Foci sport24

Üres kalóriák a transzfercirkuszban: miért őrül meg a világ az átigazolási pletykákért?

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP
Július elsejével hivatalosan is megnyílt a játékospiac, elindult világszerte a futballistakeringő: a következő hetek elsősorban az átigazolásokról fognak szólni. Az átigazolási pletykák és hírek a sportmédia egy különös szegmensét alkotják: mi másban lenne elfogadható (jó esetben) 50 százalékos találati arány, miért lett egy fiatal olasz újságíró, Fabrizio Romano a transzferinformációk királya és miért őrül meg a közönség jó része pszeudoeseményekért? Egyáltalán: veszítenénk bármit, ha nem lennének átigazolási pletykák?

„Exkluzív: a Manchester United megpróbálja kisiklatni a Tyrell Malacia-transzfert! Bár már megvolt a szóbeli egyezség az OL-lel, a Man United közbelépett, még az aláírás előtt. Tárgyalnak a Feyenoorddal – ezt holland források megerősítik. [Fontos] részlet: Malacia és Frenkie de Jong ügynökei ugyanazok.”

Tessék, egy hétköznapi Fabrizio Romano-tweet, amelyet több mint 96 ezer szurkoló kedvelt, jó 14 ezer pedig tovább is küldött, illetve idézett. Három nappal – és a közben kitweetelt nagyjából száz információval – később Malacia esetében megjelent a „here we go”, a holland védőt Romano „eladta” a Manchester Unitednek.

A világ legismertebb átigazolási specialista sportújságíróját több mint 9 millióan követik a Twitteren. Összehasonlításul: az AC Milan angol nyelvű Twitterét „csak” 8,3 millióan, a Borussia Dortmundét 4,1 millióan, az Interét 2,6 millióan.

Romano megkerülhetetlen átigazolási „orákulum”, aki saját brandet épített, szinte minden közösségi médiafelületen aktív, klubokkal működik együtt bejelentésekkor. Kis túlzással leírhatjuk azt is, hogy egy csapat újabban már csak akkor hiszi el a saját átigazolását, ha olvassa azt Romano Twitterén, a tweet végén az elhíresült „here we go” kifejezéssel. Őrület.

Azért őrület, mert az átigazolási pletykák tulajdonképpen pszeudoesemények. Történt valami a fenti esetben? Nem, ekkor (még) nincs véglegesített szerződés. Bizonyíthatók a leírtak? Megint csak: nem, de megbízunk Romano rutinjában, eddigi tevékenységében és kapcsolataiban, és ezért elhisszük. Adva van egy átigazolási értesülés – tényleges transzfertevékenység nélkül –, adott pár állítás, ezek ellenőrizhetetlenek, a nagyközönség és a sportmédia mégis nagykanállal eszi a tartalmat. Mert hogy Romano referenciapont a sportsajtónak is, olyannyira, hogy bejegyzéseiből rendre hír lesz a portálokon. De ugyanilyen státusban van kosárlabdában az NBA-guru Adrian „Woj” Wojnarowski és tanítvány-riválisa, Shams Charania.

Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images / AFP Shams Charania

Schlosser és a kék nyakkendő

Ez az a pont a cikkben, amikor kifújhatjuk a levegőt, majd magunk elé mormoghatjuk, hogy „régen minden jobb volt”. De nézzünk csak meg egy 1915 végi magyar transzfert! Történt ugyanis, hogy Schlosser Imre, az FTC gólzsákja, a kor legjobb magyar játékosa fogta magát, és átigazolt a Fradiból az MTK-ba, ami csak árnyalatnyival volt kisebb árulás annál, mint amikor Luís Figo Barcelonából a Real Madrid felé vette az irányt… Elsőként Az Ujság számolt be a Schlosser-transzfer lehetőségéről, olyan stílusban, ami ma is simán illene a Twitteren dühöngő pletykakeringőbe.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik