Foci sport24

Dánia jachtklubban „nyaralva” üdvözölte és beugróként megelőzte Európát

Simon Bruty / Allsport / Getty Images
Simon Bruty / Allsport / Getty Images
Most vasárnap van. Harminc éve péntekre esett június 26. Pénteken soha máskor nem rendeztek labdarúgó Eb-döntőt. Dánia válogatottja soha máskor nem nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Az északiak nem akármilyen ágon vívták ki a kivételes diadalt: az előző három Eb győztesét egyaránt felülmúlták. Először az 1984-ben aranyérmes franciákat verték 2-1-re. Ez az után történt, hogy gól nélküli döntetlent játszottak Anglia együttesével, majd 1-0-ra kikaptak a házigazda Svédország legjobbjaitól. A Det fri Aktuelt című koppenhágai újság azt írta: „Dánia számára máris befejeződött az Eb.”

Nana.

A franciák elleni 2-1 után – a korabeli beszámoló szerint –

Flemming Povlsen kiemelte helyéről a szögletzászlót, azzal futott mámorosan körbe, John Sivebæk a fejéhez kapva zokogott boldogságában.

Kim Vilfort aznap nem játszott. Arról értesítették, hogy hétesztendős kislánya, Linne leukémiás. Azonnal hazautazott, mindenki biztosra vette, hogy nélküle fejeződik be az Európa-bajnokság. Ám a döntőre a felesége visszaküldte Göteborgba, mondván: „A gyereknek is azzal szerzed a legnagyobb örömöt, ha Dánia hőseként térsz haza.”

Ahhoz persze túl kellett jutni az elődöntőn a címvédő hollandokkal szemben. Jens Brinch, a dán rádió riportere azt mondta: „ A játékosok jó része már szabadságon volt, amikor megtudta, hogy szerepelhet az Eb-n, ennek ellenére együttesünk valódi csapatként jelentkezett a tornán. Az elődöntőbeli sikerhez azonban csodára lenne szükség, mert a realitás azt mondatja velem: a világsztárok holland válogatottjával szemben kevés az esélyünk.”

Arra sem volt kilátás, hogy Dánia részt vehet az Európa-bajnokságon.

Noha május vége felé már el lehetett képzelni, hogy a boszniai mészárlásért kizárják a jugoszláv válogatottat, két nappal a hó vége előtt az Európai Labdarúgó Szövetség a walesi Newportban megtartott ülésén úgy határozott, marad a nyolcas mezőnyben a már a helyszínen tartózkodó délszláv együttes. Lennart Johansson elnök kiemelte: „Az UEFA nem politikai testület, ezért a sportszempontok alapján határoztunk.”

Majd másnap ugyanő értesítette a dánokat: készüljenek!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik