Foci sport24

Újpest 1-0, FTC 1-0, nézőátlag: 15 533 – őrület volt ötven éve az először NB I-es ZTE körül

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
Fél évszázada, 1972. június 18-án mámorosan danolt a tömött Napfény étterem Zalaegerszegen; mint azon a tavaszon rendesen, ott közvetítették a ZTE idegenben vívott mérkőzését. A futballcsapat 1-0-ra nyert a Szállítók ellen, és 1920-as alapítása óta először jutott fel az első osztályba.

Az NB I/B-s egerszegi nézőátlag hetvenegy őszén 7735, hetvenkettő tavaszán már 8660 volt. A Szegedi EOL mögött ezüstérmesként feljutó együttes a nyolcadik fordulótól – a huszonnegyediket kivéve – egyfolytában az első vagy a második, azaz NB I-es helyen állt. A bajnokság utolsó harmadában minden Zete-meccs tudósítása a Zalai Hírlap címoldalán kezdődött.

Amikor aztán véglegessé vált az első osztályú tagság,

a sportkör azzal fordult a szurkolókhoz, hogy a drukkerek társadalmi munkában segítsék a helyi sporttelep átépítését.

A kérés nem váltott ki akkora visszhangot, amekkorára a nézőszám alapján számítani lehetett, de a lelátó bővítésekor így is hárommillió forint értékű segítséget nyújtottak az önzetlen hívek.

Ez akkoriban 1225 ember egy havi fizetése volt összesen.

A stadion főpróbáját szeptember 10-én, a Göcseji randevú elnevezésű esztrád műsorral tartották, és tízezren tapsoltak Bodrogi Gyulának, Kabos Lászlónak, Rátonyi Róbertnek, Voith Áginak, valamint a Generál együttesnek, amely azon a nyáron a Mit tehet az ember egy eltört szerelemmel? című felejthetetlen opusszal hódított a Táncdalfesztiválon.

A müncheni olimpia miatt szeptember 17-re halasztott NB I-es nyitányon már húszezren tolongtak. Pedig nem az FTC vagy az Újpest, hanem a Tatabánya látogatott Zalaegerszegre, igaz, a vendégek irányító középpályása a Megyeri útról menesztett Göröcs János volt. A mérkőzés egyetlen gólját Szabó lőtte, de nem Rezső, aki az NB I/B-ben második volt a mesterlövészek listáján, hanem György, aki nem kevesebb, mint 510 első osztályú meccset játszott, mindig a Tatabánya csapatában. Már a harminchetediket taposta, amikor dr. Lakat Károly szakvezető beállította a válogatottba, de első és utolsó címeres mezes fellépését ő meg az egész magyar futball egyaránt megemlegette, mert az Egyesült Államok amatőrjei 1979 őszén 2-0-ra nyertek a nagyrészt üresen ásítozó Népstadionban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik