Karl Staedele / DPA picture alliance / Getty Images
Foci sport24

Negyven éves emlék: varázslatos magyar tízes a mágikus González és társai ellen

Ma negyven esztendeje, hogy a magyar válogatott a vb-történet legnagyobb győzelmeinek egyikét aratta: 10-1-re nyert El Salvador legjobbjai ellen.

El Salvador kétszer szerepelt a labdarúgó-világbajnokságon, mindkétszer háború árnyékában. Előbb Hondurasszal csatázott közvetlenül a pályán vívott vb-selejtező után, amely a hondurasi fővárosban, Tegucigalpában, majd San Salvadorban egyaránt erőszakos cselekményekbe torkollt. Miután előbb Honduras, majd Salvador nyert, harmadik mérkőzés következett semleges pályán, Mexikóvárosban, és a kétszer negyedórás hosszabbításban elért 3-2-es győzelem után két héttel Salvador megtámadta Hondurast. A történelemkönyvek máig „futballháború” néven emlegetik a száz órás harcot, noha az egy hondurasi földreform miatt robbant ki, amely földönfutóvá tette volna a Honduras népességének ötödét kitevő salvadori bevándorlókat.

Ez volt 1969-ben. Majd 1970-ben, a vb-n El Salvador három vereséget szenvedett, kapott kilenc gólt, és egyet sem szerzett. Ennek nyomán a Labdarúgóvilág című kiadványban az jelent meg, hogy a csúfos csoportmérkőzések után Hernán Carrasco salvadori szövetségi kapitány felkereste Sir Alf Ramsey-t, a címvédő angol válogatott szakvezetőjét: adjon tanácsot, miképpen fejlődhetne a latin-amerikai csapat. „Van egy remek gyakorlat, kezdőknek melegen ajánlom – mondta Sir Alf. – Letesznek tizenegy hordót a pályára, és közöttük vezetgetik a labdát.” Nem sokkal később Ramsey táviratot kapott Salvadorból:

A gyakorlat kitűnő, de nem használt igazán. A hordók 2-0-ra nyertek.

Másodszor 1982-ben vett részt a világ legnézettebb sporteseményén a salvadori együttes. Akkor éppen polgárháború zajlott Salvadorban. Nem egyhamar fejeződött be: tizenkét esztendeig tartott, 70 ezren haltak bele. A futballnak a világra gyakorolt különleges hatásai közé sorolható, hogy a kvalifikációs mérkőzések napján rendre felfüggesztették a harcot. A selejtezők hatos döntőjét pedig – ha hiszik, ha nem – Tegucigalpában rendezték. Ott Salvador, bár az első meccsén kikapott Kanadától, ugyanúgy megelőzte a favorit Mexikót, mint Honduras. (A további két résztvevő Haiti és Kuba volt.)

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!