Befejezetlen szimfónia: Farkas és Mészöly abszurd visszavonulása a harmincon innen

Ma ötven éve, hogy utolsó NB I-es mérkőzését játszotta a Vasas két extraklasszisa, Farkas János és Mészöly Kálmán. Előbbi huszonkilenc, utóbbi harminc éves volt. Korai búcsújuk a világszínvonalú magyar futball legbizarrabb fejleményei közé tartozik.

Senki nem gondolta 1972. május 31-én, hogy futballtörténeti esemény lesz a Vasas vendégjátéka a kieső Eger otthonában, ahol 9000 néző gyűlt egybe a bajnoki mérkőzésre. A vendéglátók 3-1-es győzelme persze ritka szép pillanata volt a helyi sporthistóriának – még akkor is, ha a piros-kékek március 7. óta nem tudtak meccset nyerni –, ettől azonban még nem lett volna különleges jelentőségű a találkozó. Az attól vált kivételessé, hogy Farkas János és Mészöly Kálmán, az angyalföldiek két világhírű labdarúgója utoljára játszott tétmérkőzést, noha egyikük 29, másikuk 30 éves volt.

Visszavonulásuk a hetvenes esztendők elejéig évtizedeken át dicsőséges magyar futball legbizarrabb mozzanatai közé tartozik. A felfoghatatlan fejlemény előzménye az volt, hogy 1971. június 13-án a Vasas a Fáy utcában 3-0-ra kikapott az MTK-tól, majd kiderült:

Mészöly és Farkas „kimaradt” a mérkőzés előtti, majd utáni éjszakán.

Machos Ferenc edző, aki futballistaként együtt játszott és három bajnoki címet nyert a két korhellyel, felháborodott a svihákok magatartásán, pedig már labdarúgóként hozzászokhatott komái lokálpatrióta – értsd: a bárokat preferáló – szemléletéhez. Farkas például még alig húsz éves volt, amikor az MTI 1963. június 25-én közzétette: „A Vasas elnöksége ismételten mutatkozó sportszerűtlen életmódja miatt Farkas Jánost, a válogatott balösszekötőt egy évre eltiltotta a játéktól. Bajnoki és barátságos mérkőzéseken nem szerepelhet, az enyhítés vele szemben mindössze az, hogy részt vehet az edzéseken.”

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
BelépekMég nem regisztráltam