Keystone / Getty Images
Foci sport24

Guarisi: egy brazil, aki negyedszázaddal korábban lett világbajnok, mint Brazília

Minden idők legsikeresebb futballválogatottja, a brazil 1958-ban nyerte első vb-aranyérmét. Az első brazil labdarúgó-világbajnok viszont már 1934-ben ünnepelt. Azúrkékben.

Brazília már a legelső, 1930-as világbajnokságra favoritként utazhatott volna, ha nincs szinte kibékíthetetlen ellentét a Rio és a Sao Paulo állami labdarúgó-szövetség között. De volt. Olyannyira, hogy az uruguayi (montevideói) vb-n kizárólag riói klubok – America, Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama, Sao Cristovao, Ypiranga – játékosai vonultak fel. Pedig a Sao Pauló-i Atletico Paulistano már 1925-ben elkápráztatta Dél-Amerikát és az öreg kontinenst. Az együttes a francia válogatott 7-2-es párizsi legyőzésével kezdte tízmeccses európai turnéját, s legjobbját, a középcsatár Arthur Friedenreichet a Le Journal című francia lap „a futball királyaként” emlegette.

A többiek sem voltak piskóták, a csatársorban az első brazil világbajnok labdarúgó, Amphiloquio Guarisi Marques is szerepelt. A túra diadalmas nyitányának Rio de Janeiróban futótűzként terjedt el a híre, az összes színházban, moziban és mulatóhelyen bemondták a végeredményt, miközben valamennyi napilap rendkívüli kiadást jelentetett meg, és másnap is több oldalon méltatta a sikert, felidézve annak minden létező részletét.

A Nemzeti Sport már a párizsi premier előtt megjövendölte:

Abban a ritka élvezetben lesz része Európának, hogy tizenegy Orth Gyuriból álló dél-amerikai csapat játékában fog szemtől-szemben gyönyörködni.

A svájciak elleni zürichi 1-0 után a Sporthírlap a helyszínről visszaigazolta a konkurens orgánum szavait: „A brazilok technikája magas fokon áll, összjátékuknál tökéletesebbet szinte már elképzelni sem lehet. A kapu előtt azonban túl sokat kombináltak, mintha csak iskolajátékot akartak volna bemutatni.”

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.