Foci

Az NB I-től NER clásicót, a másodosztálytól izgalmat és drámát kapunk

dvtk.eu
dvtk.eu
A Premier League felfutásának idején az angol futball szárnyas szavú fővédnöke, Inkei Bence mondta azt, hogy „az angol foci a másodosztályba költözött”, és ő onnantól kezdve a méltán népszerű hentesligát, a The Championshipet részesítette előnyben. Ez bő egy évtizeddel ezelőtt történt, és az utóbbi időben azon kaptam magam, hogy egyre gyakrabban eszembe jutott a 24.hu kultúra-rovatvezetőjének mondata, mert egy ideje már engem is sokkal jobban foglalkoztat a szinte teljesen színmagyar másodosztály, mint a NER-csapatok tökéletesen érdektelen tusakodása az NBI-ben.

Ennek részben az is az oka, hogy a Fradi bajnoki címe csak akkor kétséges az OTP Bank Ligában, ha a hozzá hasonló forrásokból gazdálkodó Vidi versenyképes csapatot tud összerakni, ez azonban idén nem így alakult. Aki tehát valódi izgalmakra és drámákra gerjed, annak érdemes a másodosztály felé fordítani a figyelmét.

A NER az NB II-ben is csak a lényegét adja

A Merkantil Bank Liga első nyolc csapatának mezőnyét hét megyeszékhely és egy budapesti csapat adja, de az élmezőnyből kicsúszók között is olyan megyei jogú városokat találunk, mint Szolnok, Győr vagy éppen Békéscsaba. Eközben az NB I dobogóján ugyebár a Felcsút és a Kisvárda pulzál, ami jól mutatja, milyen mélységekig torzította felismerhetetlenné a számára oly fontos futballszcénát a NER.

A kormányközeli oligarchák és közbeszerzés-mágusok persze ott vannak a másodosztályban is, ami természetéből fakadóan a versenyhelyzet torzulását eredményezte.

Ennek a legszebb példája a Diósgyőr, amelynél a Leisztinger-csoport kilépése után Mészáros Lőrinctől Szíjj Lászlón át a felcsúti Puskás Akadémia orvosi stábjának tagjáig tűntek fel kormányközeli vállalkozók, az eredmény pedig olyan sportszerűtlenség-cunami lett, ami még a diósgyőri szurkolókat is elképesztette.

A fősodratú média is felkapta a hírt, miszerint a Diósgyőr egy szempillantás alatt elcsaklizta a Szegedtől a csongrádiak edzőjét, Dragan Vukmirt, miután a szegediek a földdel tették egyenlővé a DVTK-t a két csapat diósgyőri bajnokiján. Győzelmével a Szeged-Csanád veszélyesen közel került a borsodiakhoz, és a 0-5-nek köszönhetően egymás elleni eredményben is jobban állt náluk, márpedig a feljutás mindent felülíró cél Miskolcon. A szegedieknek az edzőjük lenyúlásával kiosztott sucker punch csak részben vált be, mert a Szeged-Csanád Vukmir távozása óta mindkét meccsét elveszítette, igen ám, de a Diósgyőr is csak egy pontot szerzett az új edzőjével, legutóbb pedig kikapott a kifejezetten rossz sorozatban lévő Haladástól.

Kapcsolódó
Vukmir a DVTK vereségéről: Nehéz bármit is mondani
Öt fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt nem áll feljutó helyen a Diósgyőr.

A diósgyőrieknek nem ez volt az első sportszerűtlen húzásuk idén, egy másik közvetlen riválissal szemben is hasonló eszközhöz nyúltak. Februárban még nem a Szeged, hanem a Kecskemét tűnt veszélyesebb ellenfélnek (azóta ez újra így alakult), ezért a két csapat bajnoki meccse előtt két nappal a DVTK se szó, se beszéd kifizette a lilák alapemberének, Belényesi Csabának a kivásárlási árát. A védő mellett a csapat legeredményesebb játékosát, Lukács Dánielt is szerződtették, de őt a szezon végéig Kecskeméten hagyták.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik