Massimiliano Ferraro / NurPhoto / via AF
Foci sport24

„Pénzjegynyomda” a pincében, avagy miből tellett a Juventusnak Vlahovicra?

Miután az utóbbi hónapokban másról sem szóltak a hírek, mint a Juventus egyaránt siralmas helyzetben lévő csapatáról és könyveléséről, a téli transzferszezonban úgy mozogtak a piacon a torinóiak, mint egy részeg milliomos. Mi a búbánat történik Torinóban, tényleg saját pénznyomdája van a klubnak az Agnelli család pincéjében? Spoiler: kb. igen.

A legutóbbi évadban Andrea Pirlo Juventusa zsinórban kilenc bajnoki címmel a háta mögött csak őrületes mázlijának köszönhetően vánszorgott be a negyedik helyre a Serie A-ban. Cristiano Ronaldo és a pandémia közösen pofozta melegre a klubot, amelynél 2021 őszére az is kiderült, hogy a csapat bénázása nem is a legnagyobb probléma. Novemberben egymást érték a hírek, miszerint az anyagilag megroggyant klubot több hatóság is vizsgálja, a könyvelés és a játékoseladások után dokumentált bevételek szabálytalanságai miatt még az is a levegőben lógott, hogy újra kizárják a torinóiakat.

Túl azon, hogy akkoriban éppen a 10. hely környékén szédelgett az újoncok és kiesőjelöltek által is gyakorta megdorgált Juventus, a klubnak sokkal fontosabb problémákra kellett megoldást találnia.

A múlt évet nettó 210 millió eurós veszteséggel zárta,

ami az egy esztendővel korábbról hozott 90 milliós buktával az európai rangsor harmadik helyére rakétázta a torinóiakat: csak a Barca és az Inter volt náluk is mélyebben a guanóban.

A meccsnapi bevételek kiesése miatt a 2015-ben még elhanyagolható, egymilliós működési veszteség 2020-ra 234 milliósra duzzadt, és mivel a bevételek a pandémia alatt folyamatos zuhanásban voltak, a klub bruttó adósságállománya 196 millióról 400 millióra ugrott hat év leforgása alatt. Mások ilyen helyzetben vagy csődbe mennek, vagy az összes értéküket kiárusítva próbálnak túlélni. De nem a Juventus.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.