Massimiliano Ferraro / NurPhoto / via AF
Foci sport24

„Pénzjegynyomda” a pincében, avagy miből tellett a Juventusnak Vlahovicra?

Miután az utóbbi hónapokban másról sem szóltak a hírek, mint a Juventus egyaránt siralmas helyzetben lévő csapatáról és könyveléséről, a téli transzferszezonban úgy mozogtak a piacon a torinóiak, mint egy részeg milliomos. Mi a búbánat történik Torinóban, tényleg saját pénznyomdája van a klubnak az Agnelli család pincéjében? Spoiler: kb. igen.

A legutóbbi évadban Andrea Pirlo Juventusa zsinórban kilenc bajnoki címmel a háta mögött csak őrületes mázlijának köszönhetően vánszorgott be a negyedik helyre a Serie A-ban. Cristiano Ronaldo és a pandémia közösen pofozta melegre a klubot, amelynél 2021 őszére az is kiderült, hogy a csapat bénázása nem is a legnagyobb probléma. Novemberben egymást érték a hírek, miszerint az anyagilag megroggyant klubot több hatóság is vizsgálja, a könyvelés és a játékoseladások után dokumentált bevételek szabálytalanságai miatt még az is a levegőben lógott, hogy újra kizárják a torinóiakat.

Túl azon, hogy akkoriban éppen a 10. hely környékén szédelgett az újoncok és kiesőjelöltek által is gyakorta megdorgált Juventus, a klubnak sokkal fontosabb problémákra kellett megoldást találnia.

A múlt évet nettó 210 millió eurós veszteséggel zárta,

ami az egy esztendővel korábbról hozott 90 milliós buktával az európai rangsor harmadik helyére rakétázta a torinóiakat: csak a Barca és az Inter volt náluk is mélyebben a guanóban.

A meccsnapi bevételek kiesése miatt a 2015-ben még elhanyagolható, egymilliós működési veszteség 2020-ra 234 milliósra duzzadt, és mivel a bevételek a pandémia alatt folyamatos zuhanásban voltak, a klub bruttó adósságállománya 196 millióról 400 millióra ugrott hat év leforgása alatt. Mások ilyen helyzetben vagy csődbe mennek, vagy az összes értéküket kiárusítva próbálnak túlélni. De nem a Juventus.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!