Foci sport24

Falurangadóktól hangos az első osztály, az NB II-be költözött a magyar futball

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI
Annak, hogy a magyar sportban megszűnt a piaci alapú szponzoráció, olyan rendkívül mulatságos jelei vannak, mint a jelenlegi NB I-es és NB II-es tabella. A magyar futball a taorendszer állatorvosi lova, és a pártállami rendszerben megismert állami profizmus visszaköszönése olyan gyomorforgató helyzeteket eredményez, mint a magyar futball másodosztályba költözése. A patina helyett a politikuskeltető a mérőszám.

A sport alapvetésének tartott esélyegyenlőség a nemzetközi futballban az elmúlt negyven évben kiüresedett lózunggá vált. Azok nyernek, akiknek több a pénzük, és így jobb játékosaik, komolyabb lehetőségeik vannak. Az önmagát erősítő folyamat spirálja évtizedek óta forog, a pénz mindig a nagyokhoz talál oda, és hosszú idő óta nincs szó arról, hogy ne lejtene az asztal.

Ez Magyarországon is így van, csakhogy rendhagyó módon nálunk nem az adott klub patinája, a szurkolók száma, illetve az általa szavatolt elérés nagysága a döntő a szponzorációs kérdésekben, hanem az, hogy született vagy lakik-e az adott településen olyan fideszes potentát, aki odafér a húsosfazékhoz.

A kivételt a stadion jelenti, mert az mindenkinek jár, még annak a Honvédnak is, amely néhány évvel ezelőtt nem átallotta az akadémistáival legyalulni a közpénzből fenntartott légióskommandókat Marco Rossi vezetésével. A stadion, úgy tetszik, alanyi jogon jár (egyébként mire átadták a Bozsik Arénát, már a Honvéd is NER-csatasorba rendeződött), ami nem meglepő, hiszen kormányközeli vállalkozók építik őket sokszorosan túlárazva.

Marjai János / 24.hu Rossi úgy lett bajnok a Honvéddal, hogy a csapat a sokkal jobb lehetőséggel bíró Fehérvárt és Fradit is lenyomta

Csepü, lapu, gongyola

Az idősebbek biztosan emlékeznek a magyar televízióban futó népművészeti vetélkedőre, ahol falvak versengtek egymással különböző sorversenyekben. Nos, ilyesmivé vált a magyar labdarúgás legmagasabb osztálya is, miután sajnos a futball iránt fogékony fideszes földesurak nem Miskolcon, Szegeden vagy Szombathelyen laknak, hanem Felcsúton, Kisvárdán, Mezőkövesden vagy éppen Balmazújvárosban.

Az NB I-es tabellát jelenleg a Kisvárda vezeti, a felcsúti Puskás Akadémia a harmadik, a Mezőkövesd pedig az ötödik helyen áll. Eközben a Merkantil Bank Ligának nevezett másodosztály első tíz helyén egy budapesti csapat mellett hét megyeszékhely klubjai sorakoznak fel – Diósgyőr (Miskolc), Kecskemét, Szombathely, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Pécs –, és a fentieken kívül az NB II-t erősíti további két további megyei jogú város (Békéscsaba, Szolnok).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik