Michael Regan / Getty Images
Foci sport24

Guardiola és Klopp egymástól tanulva alkotta meg a világ legjobb csapatait

A Premier League mostani szezonjának legnagyobb rangadóján ugyan nem kerültünk közelebb ahhoz, hogy ki nyeri az angol bajnoki címet, de a Manchester City és a Liverpool összecsapása minden eddiginél jobban megmutatta, mennyi mindent tanult egymástól ez a két együttes. Elemzés.

A labdarúgás elmúlt szűk másfél évtizedében nem volt még két olyan edző, aki akkora hatással lett volna a játék fejlődésére és változására, mint Pep Guardiola és Jürgen Klopp. Először a katalán szakvezető igázta le Európát a Barcelonával a labdatartásra és pozíciós játékra építő filozófiájával, aminek az ellenszerét az egész futballvilág kereste. Eközben Klopp célja a labdavesztés utáni azonnali letámadással éppen az volt, hogy csapata ne dédelgesse túl sokáig a labdát, hanem akkor ártson az ellenfelének, amikor éppen a legsebezhetőbb. Mire később Guardiola leült a Bayern München kispadjára, addigra a legtöbb német csapat – a Klopp által irányított Borussia Dortmund mintájára – óriási hangsúlyt fektetett a védekezésből támadásba történő gyors átmenetekre, amire a bajorok új mesterének minél gyorsabban megoldást kellett találnia.

Mivel már majd minden csapat próbált úgy játszani, mint a Dortmund, Klopp „heavy metal” focija egyre kevésbé tudott meglepetést okozni a Bundesligában. Sőt a legtöbb együttes egyszerűen lemondott a labdáról a sárga-feketék ellen, hogy lehetőségük se legyen labdaszerzést követően gyors akciókból gólokat szerezniük. Klopp hasonló problémával küzdött később Angliában is, ahol a Liverpool a legnagyobb rangadókon brutális le- és visszatámadással sikereket ért el azon csapatok ellen, amelyek felvállalták a nyílt játékot, de számos pontot veszített az olyan együttesekkel szemben, amelyek inkább beásták magukat a saját kapujuk elé.
Ahogyan Guardiolának alkalmazkodnia kellett előbb Németországban a vertikális, gyors, majd Angliában, a Manchester Citynél a fizikálisabb játékhoz, úgy Jürgen Kloppnak is egyre több elemet kellett átemelnie a siker érdekében Guardiola pozíciós játékából ahhoz, hogy a csapata eredményes legyen.

Ennek eredménye, hogy a 2018/19-es évadban a Manchester City 98 pontot gyűjtve, a Liverpoolnál mindössze eggyel többet termelve nyert bajnoki címet, majd egy évvel később a Vörösök már 99 ponttal szerezzék meg az első pozíciót, amit újabb manchesteri siker követett. Összességében az említett 2018/19-es évad kezdete óta, a hétvégi, 2-2-es döntetlennel záruló rangadóval együtt a Manchester City 339, míg a Liverpool 338 pontot gyűjtött a Premier League-ben, miközben ez a két csapat számít a Bajnokok Ligája legfőbb esélyesének is. Ráadásul ugyancsak jó esély mutatkozik arra, hogy a májusi fináléban éppen egymással kell farkasszemet nézniük.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.