Foci sport24

Amikor nemzeti ünnep követte a nemzeti ünnepet: Magyarország–Brazília 3-0

MLSZTV Archív / Youtube
MLSZTV Archív / Youtube
Március 16. volt, mint ma. Akkor nyert 3-0-ra a brazilok ellen a mindmáig utolsó nemzetközi klasszisú magyar válogatott, amely aztán a vb-n járt. Labdarúgó-világbajnokságon azóta sem vett részt magyar csapat, s mintha a brazilok is valamelyest elhúztak volna hazánk boldogtalan fiaitól.

Nyolcvanhat elején megbolydult az ország: jönnek a brazilok! Aztán Tele Santana szakvezető január 30-án kijelentette: „Ha rajtam múlik, a brazil válogatott márciusban nem utazik európai túrára. Így tehát nem játszik az NSZK és Magyarország csapata ellen sem.”

Tizennyolc nappal korábban a Népsport azt közölte: „Véglegessé vált, hogy Tele Santana nem vállalja el a szövetségi kapitányi tisztséget. Csak kommentátor lesz Mexikóban.” Nem így történt, jóllehet a brazil válogatottnak jót tett volna, ha nem Santana a kapitány. A tréner ugyanis még a legjobb négy közé sem tudta bevinni az 1982-es vb-n a „selecaót”, jóllehet azt a sikertelen csapatot a World Soccer 2007-ben minden idők hetedik legjobb együttesének nyilvánította.

Amúgy Santana dirigált 1985 májusa óta is. Elődjét, Evaristo de Macedót a santiagói vb-selejtezőn a chileiektől elszenvedett 2-1-es vereség után kipenderítették, noha ő sem volt akárki. Az 1958-as világbajnokságot megelőzően a brazil válogatott mesterlövészeként gyártotta a gólokat, majd nem tudott ellenállni a Barcelona fergeteges ajánlatának, az évi 700 ezer pesetás fizetésnek. Ezért azonban a Barca ragaszkodott ahhoz, hogy Evaristo ne utazzék a brazilok vb előtti edzőtáborába, hanem játssza le a Bilbao elleni spanyol kupaelődöntőket. Mindenki pórul járt: Evaristo Barcelonában maradt, de nem volt hajlandó pályára lépni a baszk csapattal vívott mérkőzéseken, és a katalán együttes kiesett (0-2, 4-3).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik