Fortepan / Nagy Ilona
Foci sport24

Arany Közép-Európa: volt, hogy három egymás utáni KK-döntőn 290 ezren tolongtak a Népstadionban

A Közép-európai Kupa hatvanöt évet élt. Ötven felé, mi tagadás, megromlott az állapota, de korábban ragyogóan festett, imponált mindenkinek. Már beköszöntött a BEK-korszak, amikor három egymást követő KK-döntőn 290 ezer – átlagosan 96 666 – néző volt a Népstadionban. Íme, néhány részlet az 1927-ben létrehozott torna történetéből!

„A közép-európai futballdelegátusok budapesti értekezlete vasárnap délelőtt program szerint folyt le. Már 9 órakor összeült a Közép-európai Kupa bizottsága, és a csehszlovák Bednar elnöklete alatt egyórás ülésben letárgyalta az összes függő kérdéseket” – jelentette a Nemzeti Sport kilencvenöt évvel ezelőtt, 1927. március 14-én. Majd öt hónappal később, augusztus 14-én megkezdődtek a küzdelmek, amelyeket felzaklatva fejeztek be a magyarok, mert a prágai Sparta és a Hungária (MTK) 2-2-es és 0-0-s elődöntője után a KK-bizottság a csehszlovák csapatot juttatta tovább, a testület tagjai szerint ugyanis az Amerikából hazatérő Konrád Kálmán jogosulatlanul szerepelt a magyar együttesben.

Nem kellett sokáig várni a vigaszra: a következő két kiírásban a magyarok vitték el a pálmát. Az 1928-as kiadás döntőjének Üllői úti első mérkőzésén az Amsel – Takács I, Hungler – Fuhrmann, Bukovi, Berkessy – Koszta, Takács II, Turay, Szedlacsek, Kohut összetételű FTC 7-1-re kalapálta el a bécsi Rapidot, mire a Sporttagblatt azt írta:

A Ferencváros csapata csupa fénypont volt. Ragyogott a csapat minden részében. Ráadásul a 20 000 torokból álló ordító fal ellen talán csak a legendabeli hősök tudtak volna küzdeni. A Rapid játékosai pedig nem voltak hősök.

Egy évvel később az Aknai – Kővágó, Fogl III – Borsányi, Köves, Víg – Török, Avar, Mészáros, Spitz, P. Szabó tizeneggyel felvonuló Újpest aratott: a Megyeri úton 5-1-re verte a prágai Slaviát. A a döntő első felvonásáról (a második 2-2-vel zárult) a Ceske Slovo keserűen állapította meg: „A Slavia rendkívüli önbizalommal állt ki a pesti porondra. Ott azonban a második félidőben egészen összeroppant. Amikor 2-1-re állt a mérkőzés, a Slavia-védelem, a nagy Planickával az élen, elemi hibák sorát követte el.”

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.