Julian Finney / Getty Images
Foci sport24

BL-álmok nyomában: kezd beérni Arteta Arsenalja

Az Arsenal öt éve nem szerepelt a legrangosabb európai kupasorozatban, de most alaposan megfiatalított csapattal és korábbi csapatkapitányával a kispadon nagyon közel került a Bajnokok Ligája-részvételhez. A fejlődés viszont nem egyik napról a másikra történt, és még továbbra is hosszú út áll az észak-londoni együttes előtt.

Az Arsenal legutóbb 2016-ban tudta kiharcolni a Premier League-ben az indulás jogát a következő Bajnokok Ligája-sorozatra. Ennek az évadnak az utolsó mérkőzésen, az Aston Villa 4-0-s legyőzése alkalmával lépett pályára utoljára az Ágyúsok mezében Mikel Arteta, aki most a csapat menedzsereként vezetheti vissza a klubot a legrangosabb európai kupasorozatba.

Az észak-londoni együttes a legutóbbi BL-szereplés óta elbúcsúztatta a kispadtól a legendás Arséne Wengert, másfél év után megköszönte Unai Emery munkáját, és minden bizalmát az első vezetőedzői megbízatását vállaló Artetába fektette. Miután az elmúlt két szezonban az Arsenal egyaránt csak a 8. helyen végzett a Premier League-ben, a jelek szerint a bizalom végre megtérülni látszik.

Az Arsenal jelenleg úgy áll kétpontos hátránnyal az 5. helyen, hogy közvetlen riválisai közül a Manchester Unitednél négy, a West Hamnél három, a Tottenhamnél pedig kettővel kevesebb meccset játszott,

a statisztikákkal és előrejelzésekkel foglalkozó fivethirtyeight.com 64 százalékos esélyt ad arra, hogy sikerülni kiharcolnia a BL-indulás jogát.

Pedig a szezon elején sokkal inkább tűnt reális célnak a legjobb hat közé visszakerülés, és azzal legalább az Európa Liga elérése, főleg miután az első három bajnoki mérkőzésen a sérülések és a koronavírus által is hátráltatott Ágyúsok vereséget szenvedtek, ráadásul a Manchester City ellen egy 5-0-s zakóba sikerült beleszaladniuk. Azóta viszont nagyot fordult a világ Észak-Londonban, és hosszú évek óta először lehetnek igazán bizakodóak a csapat drukkerei. Még akkor is, ha az évad végén esetleg mégsem sikerülne visszatérni az európai topszintre.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.