Koszticsák Szilárd / MTI
Foci sport24

Több pénzért még értékesebb játékosok: az NB I-ben a télen is dőltek a transzferrekordok

Február 14-én ugyan lezárult a labdarúgó NB I-ben a legutóbbi átigazolási időszak, számos érkezőt és távozót még ezt követően jelentettek be az élvonalbeli csapatok. Téli transzferablakban még nem érkeztek ennyire értékes játékosok a hazai élvonalba, és a Transfermarkt becslései szerint a magyar klubok még sosem adtak ki ennyi pénzt idény közbeni erősítésekre.

Az NB I őszi szezonjában a magyar labdarúgók kapták meg a játékpercek 51,6 százalékát, ám a téli átigazolási időszakot követően már 50 százalék alá esett a nekik juttatott lehetőség. Várható következménye volt ez annak, hogy szinte minden csapat jelentős energiát és pénzt mozgósított az erősítés érdekében, és legtöbbjük külföldön találta meg a számításait (meg a meghatározónak szánt új játékosokat). Ennek a következménye pedig az lehet, hogy az idény végén több játékperc jut légiósoknak, mint hazai játékosoknak, legalábbis az FBRef statisztikáiból és a téli piaci tevékenységből erre lehet számítani. Ha bekövetkezik a fordulat – vagyis a hazai futballisták kevesebb játékpercet kapnak, mint a légiósok –, az mérföldkő lesz a magyar élvonalban, mivel ez korábban még sosem történt meg.

Foglalkoztunk már azzal, hogy ez egyfajta szerepkeresésből következik:

az NB I nem nevelő liga, ám akkor kérdés, hogy miként definiálja magát.

Viszonylag kevés lehetőséget kapnak a fiatal hazai játékosok, a legtöbb klubnál vagy nem prioritás a beépítésük és az értékesítésük, vagy nem kerül fel elég minőségi játékos ahhoz, hogy bedobják őket egy, a korábbihoz képest megerősödött bajnokságba. A magyar élvonal inkább már a felvevő-vásárló bajnokságok közé tartozik, pedig ez egy közép-európai ország esetében ritkaság.

Bár a kluboknak van pénzügyi ösztönzőjük a tehetséggondozásra, mivel a csapatok anyagi helyzete így is stabil, nem feltétlenül fókuszálnak erre a területre. Ezt mutatja az is – az utanpotlassport.hu hétről hétre összesíti a fiataloknak juttatott lehetőséget –, hogy egy-egy fordulóban a játékpercek nagyjából 4–7 százaléka jut a 2001-ben vagy később született futballistáknak. Az utánpótlásképzéséről híres (a játékosértékesítést a legfontosabb céljai között számon tartó) horvát bajnokságban ezzel szemben volt olyan eset, hogy egy élvonalbeli mérkőzésen szerepelt annyi U21-es játékos, mint az NB I egy teljes fordulójában, az ottani hazai nevelésű fiataloknak juttatott játékpercek aránya fordulónként 8–17 százalék között van.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!