Kovács Tamás / MTI
Foci sport24

Százéves lenne Illovszky Rudolf, aki ötven éve megközelíthetetlen

Száz éve, 1922. február 21-én született Illovszky Rudolf, és ötvenöt esztendeje a kipiszkálásával kezdődött a magyar futball hosszan tartó agóniája. Meggyőződésem szerint, ha nem fúrják ki 1967 végén, akkor két évvel később nincs Marseille. Hetvenkettőben így is vele érte el mindmáig utolsó nagy eredményeit a magyar válogatott. Ám 1979-ben, tíz évvel Marseille után már az USA amatőrjeitől kapott ki itthon 2-0-ra dr. Lakat Károly válogatottja.

Illovszky Rudolf és csapata 85 százalékos mérleget mondhatott magáénak, amikor egy gyakorta legendásnak minősített sportvezető rászállt. Nem feltétlenül akarta eltávolítani, csak felvetette: mi lenne, ha Sós Károlyra cserélnénk a kapitányt? A szóba került jelölt akkor már hét esztendeje az NDK szakvezetője volt, és egyáltalán nem akart hazajönni. Viszont

Illovszky megtudta, hogy a sporthivatal elöljáróinak egyike a menesztésén meditál, és azon nyomban lemondott.

Illetőleg, nem azonnal távozott. Még elvitte a válogatottat a szokásos évi latin-amerikai túrára, amelyen a csapat előbb 2-1-re kikapott Mexikó legjobbjaitól, majd 2-0-lal visszavágott, és – a 49. percben sérülés miatt lecserélt Farkas János mesterhármasával – 5-4-es sikert aratott Chile legjobbjai ellen. Ha e három, nem hivatalos meccset is beszámítjuk, Illovszky a következő statisztikával köszönt le: 13 mérkőzés, 10 győzelem, egy döntetlen, 2 vereség. Közben kronológiailag elsőként vitte be a válogatottat az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé.

Társulatát valóban a kontinens legjobbjai közé sorolták, a France Football év végi európai ranglistáján a második helyet foglalta el. Illovszky 1966 szeptemberében, a Hollandia–Magyarország mérkőzésen (2-2) debütált kapitányként, és a Szentmihályi – Káposzta, Mészöly, Sipos, Ihász – Varga Zoltán, Rákosi – Molnár Dezső, Bene, Albert, Farkas összetételű tizenegyet küldte pályára. E csapatban hat extraklasszis (Mészöly, Sipos, Varga, Bene, Albert, Farkas) szerepelt, és a többiek sem voltak piskóták, Káposzta Benőt például – Albert Flórián és Farkas társaságában – beszavazták 1967 képzeletbeli Európa-válogatottjába.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.