Foci

Infantino násztánca sem lesz elég a kétévenkénti vb-hez

Alexander Nemenov / AFP
Alexander Nemenov / AFP
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kétévenkénti világbajnokságra vonatkozó ötlete 2021 szeptembere óta kering, de az érintettek szinte semmit nem közeledtek egymáshoz. A zászló nem a FIFA-nak áll.

Ha jobban megnézzük, hogy mostanában milyen gyakran bukkannak fel a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről szóló nyilatkozatok, nem nehéz észrevenni, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) épp kampányidőszak van. 2021 szeptemberében még Arsene Wenger, a FIFA globális futballfejlesztési vezetője vázolta fel hosszan a terveket, hetekkel később a szervezet elnöke, Gianni Infantino indult népszerűsítő hadjáratra.

Mielőtt továbbmennénk, elevenítsük fel gyorsan, mi is a terv:

  • a FIFA a jelenleg négyévente rendezett foci vb-t kétévente rendezné meg.
  • A kontinenstornák (Európa-bajnokság, Afrika Kupa, Copa América, stb.) szintén kétévente lennének, két vébé között.
  • Csökkenteni akarják a nagyobb tornákon kívüli válogatott mérkőzések mennyiségét, amivel várhatóan az UEFA által szervezett Nemzetek Ligája megszűnne, emellett egyszerűsítenék a selejtezők lebonyolítását.
  • Évente csak háromszor, októberben, novemberben és márciusban lennének válogatott selejtezők és barátságos mérkőzések.
  • Kötelezően bevezetnének egy háromhetes kényszerpihenőt minden világbajnokságon résztvevő játékos számára, hogy maradjon idő feltöltődni a kimerítő szezonok után.

Arról, hogy a futball globális és kontinentális érintettjei hogyan reagáltak, itt számoltunk be. Ami változott, hogy azóta mind a FIFA, mind az UEFA kijött egy saját hatástanulmánnyal, amelyekkel árnyalni próbálják a képet.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik