Alexander Nemenov / AFP
Foci

Infantino násztánca sem lesz elég a kétévenkénti vb-hez

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kétévenkénti világbajnokságra vonatkozó ötlete 2021 szeptembere óta kering, de az érintettek szinte semmit nem közeledtek egymáshoz. A zászló nem a FIFA-nak áll.

Ha jobban megnézzük, hogy mostanában milyen gyakran bukkannak fel a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről szóló nyilatkozatok, nem nehéz észrevenni, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) épp kampányidőszak van. 2021 szeptemberében még Arsene Wenger, a FIFA globális futballfejlesztési vezetője vázolta fel hosszan a terveket, hetekkel később a szervezet elnöke, Gianni Infantino indult népszerűsítő hadjáratra.

Mielőtt továbbmennénk, elevenítsük fel gyorsan, mi is a terv:

  • a FIFA a jelenleg négyévente rendezett foci vb-t kétévente rendezné meg.
  • A kontinenstornák (Európa-bajnokság, Afrika Kupa, Copa América, stb.) szintén kétévente lennének, két vébé között.
  • Csökkenteni akarják a nagyobb tornákon kívüli válogatott mérkőzések mennyiségét, amivel várhatóan az UEFA által szervezett Nemzetek Ligája megszűnne, emellett egyszerűsítenék a selejtezők lebonyolítását.
  • Évente csak háromszor, októberben, novemberben és márciusban lennének válogatott selejtezők és barátságos mérkőzések.
  • Kötelezően bevezetnének egy háromhetes kényszerpihenőt minden világbajnokságon résztvevő játékos számára, hogy maradjon idő feltöltődni a kimerítő szezonok után.

Arról, hogy a futball globális és kontinentális érintettjei hogyan reagáltak, itt számoltunk be. Ami változott, hogy azóta mind a FIFA, mind az UEFA kijött egy saját hatástanulmánnyal, amelyekkel árnyalni próbálják a képet.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.