Jvşrgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Foci sport24

Kapzsi és robbanásveszélyes: elfajuló viszály lehet a kétévenkénti vb tervéből

Lassan csitulnak csak a hullámok az után, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) globális futballfejlesztési megbízottja, Arsene Wenger bemutatta a versenynaptárra vonatkozó elképzeléseit, benne a botránykővel, a kétévente megtartandó világbajnokságok tervével. Európa és Dél-Amerika nem kér ebből, a többi kontinenst viszont érdekei a FIFA mellé terelik, és ebből robbanásveszélyes helyzet állhat elő. A mohóságon kívül van-e más a reformtervek mögött? A FIFA által közreadott anyagok segítségével tekintjük át a tervet és buktatóit.

„Alighanem hallották már, hogy a FIFA megvalósíthatósági tanulmányon dolgozik, mely a világbajnokság kétévenkénti megrendezését vizsgálja. Hát, mi úgy gondoljuk, a világbajnokság értéke éppen a ritkasága. Kétévenkénti rendezéssel a vb veszít legitimitásából és a márka felhígul”.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök szavai jól mutatják, mennyire allergiás az öreg kontinens az ötletre, s allergiás volt már több mint húsz éve is, amikor Sepp Blatter először felvetette azt. Kevés dologgal verhette volna jobban ki a biztosítékot a FIFA az európai (UEFA) és dél-amerikai (CONMEBOL) kontinentális szövetségnél, mint a kétévenkénti világbajnokság ötletének újbóli lebegtetésével.

Májusban a szaúdi szövetség végezte el a „kezdőrúgást” azzal, hogy formálisan felkérte a FIFA-t a vb-sűrítés megvalósíthatóságának megvizsgálására. A nemzetközi versenynaptárról 2024-ig van egyezség, a futballvilág egyik legfontosabb keretrendszerét ezt követően lehet megváltoztatni; nem véletlen, hogy a FIFA, a kontinentális szövetségek és a klubok illetékesei egyaránt helyezkednek (gondoljunk az UEFA BL-reformjára!). A világszervezet gépezete mozgásba lendült, ennek eredményeként Arséne Wenger ismertette szeptemberben az elképzeléseket, amelyek finoman fogalmazva is megosztónak bizonyultak.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!