Foci sport24

Kapzsi és robbanásveszélyes: elfajuló viszály lehet a kétévenkénti vb tervéből

Jvşrgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Jvşrgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Lassan csitulnak csak a hullámok az után, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) globális futballfejlesztési megbízottja, Arsene Wenger bemutatta a versenynaptárra vonatkozó elképzeléseit, benne a botránykővel, a kétévente megtartandó világbajnokságok tervével. Európa és Dél-Amerika nem kér ebből, a többi kontinenst viszont érdekei a FIFA mellé terelik, és ebből robbanásveszélyes helyzet állhat elő. A mohóságon kívül van-e más a reformtervek mögött? A FIFA által közreadott anyagok segítségével tekintjük át a tervet és buktatóit.

„Alighanem hallották már, hogy a FIFA megvalósíthatósági tanulmányon dolgozik, mely a világbajnokság kétévenkénti megrendezését vizsgálja. Hát, mi úgy gondoljuk, a világbajnokság értéke éppen a ritkasága. Kétévenkénti rendezéssel a vb veszít legitimitásából és a márka felhígul”.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök szavai jól mutatják, mennyire allergiás az öreg kontinens az ötletre, s allergiás volt már több mint húsz éve is, amikor Sepp Blatter először felvetette azt. Kevés dologgal verhette volna jobban ki a biztosítékot a FIFA az európai (UEFA) és dél-amerikai (CONMEBOL) kontinentális szövetségnél, mint a kétévenkénti világbajnokság ötletének újbóli lebegtetésével.

Májusban a szaúdi szövetség végezte el a „kezdőrúgást” azzal, hogy formálisan felkérte a FIFA-t a vb-sűrítés megvalósíthatóságának megvizsgálására. A nemzetközi versenynaptárról 2024-ig van egyezség, a futballvilág egyik legfontosabb keretrendszerét ezt követően lehet megváltoztatni; nem véletlen, hogy a FIFA, a kontinentális szövetségek és a klubok illetékesei egyaránt helyezkednek (gondoljunk az UEFA BL-reformjára!). A világszervezet gépezete mozgásba lendült, ennek eredményeként Arséne Wenger ismertette szeptemberben az elképzeléseket, amelyek finoman fogalmazva is megosztónak bizonyultak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik