Foci

Schäfert futballistenné teszi az Union, de a klub átveszi-e a hatalmat Berlinben?

FC UNION BERLIN
FC UNION BERLIN
A tél eddigi magyar átigazolási szenzációja, hogy a válogatott Schäfer András a DAC-tól a német Bundesligában minden elképzelést felülmúlóan teljesítő Union Berlin csapatához igazolt. De lehet-e a berlini kultklubból a német főváros vitathatatlanul első számú csapata, és milyen szerepet kaphat új együttesében Schäfer?

Mikor Isten megteremtette a világot, a kövekhez is szólott.

– Akartok-e Union-drukkerek lenni? – kérdezte Isten. – Akarnánk mi, de nem vagyunk elég kemények – felelték a kövek.

A fenti vicc – melyet az író-újságíró (és Union-drukker) Annett Gröschner mesélt el a The German Timesban – nagyon jellemző a „kisebbik” berlini klubra, amelynek immár Schäfer András is játékosa. A kisebbik szó köré írt idézőjelet azért is érdemes kitenni, mert a piros-fehér színeket viselő egyesület – ellentétben a német főváros „Öreg Hölgyével”, a Hertha BSC-vel – a legszebb napjait éli, a pályán és pártoló tagjai számában (!) is megelőzi a riválist. Nem tudjuk, hogy ez rövid tündöklésnek bizonyul-e, vagy az Union hosszú távon is megragad a Bundesligában, mindenesetre a futballtradicionalisták egyik kedvenc klubjához Schäfer miatt sok magyar szimpatizáns is csapódhat. Hogy jól döntött-e 2021 magyar aranylabdása? Erre is megpróbálunk választ találni.

Keleti vas

„Berlini vagyok. Kelet-berlini” – hangzik el a 2004-es „Union fürs Leben” című filmben. Az 1. FC Union Berlin identitásának egyik alapköve a keletiség, a másik a munkásosztályhoz tartozás. Amikor a Berliner Morgenpost zseniális interaktív térképet készített a fővárosi futballtörésvonalakról (aki szeretné, itt böngészheti), élesen kirajzolódott a választóvonal a Hertha és az Union pártolói között. Nyugat-Berlin a Hertha kékjébe borul, míg kelet piros, Köpenick és környéke sötétvörös. Ez az Union otthona.

Eleinte sem keleti, sem piros-fehér nem volt a csapat, mivel jogelődje, az Union (eredetileg Olympia) Oberschöneweide címerében a Herthához hasonlóan kék-fehér zászló lobogott, Berlin kettéosztásáról pedig még szó sem esett. A csapat kék, munkásoverallokra emlékeztető szerelése miatt kapta meg a Schlosserjungs („Vasasok”) becenevet, és állítólag ekkoriban ordította be valaki a pályára a csatakiáltást, melyet mindenki átvett, s a klub a mai napig használ: Eisern Union, azaz „vas Union”.

A csapat 1923-ban német bajnoki döntőt játszott (veszített), majd a középszerűségbe süllyedt. Amikor előbukkanhatott volna onnan a második világháború után, akkor közbeszólt a politika: az Union Oberschöneweide 1950-ben a berlini liga második helyezettjeként bekerült a német bajnokság rájátszásába, ám a szektort felügyelő, már korábban is adminisztratív akadályokat támasztó szovjetek – néhány hónappal az NDK megalapítása után járunk – nem engedték el a csapatot a Hamburger SV elleni, kieli mérkőzésre. Az Union mégis lejátszotta a meccset (a HSV 7-0-ra nyert), a keret meg a stáb nagy része Nyugat-Németországba ment, és a vasfüggöny túlsó oldalán talált új otthonra. A kék-fehér színeket viselő SC Union 06 Berlin a mai napig aktív, igaz, az alacsonyabb osztályokban kell keresni a nevét. Az Union 06 1957-ben Magyarországon is játszott, az MTK 10-2-re mosta le egy barátságos találkozón.

A kvázi játékosok és stáb nélkül maradt keletiek 13 év alatt öt különböző nevet (Union Oberschöngeweide, Motor Oberschöneweide, Motor Berlin, TSC Oberschöneweide, TSC Berlin) viseltek, mígnem egy átszervezés eredményeképpen megkapták a mait.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik