Kovács Márton Ernő / Fortepan
Foci sport24

Kiütött egy ávóst, csatárként kivédte a tizenegyest és számolatlanul lőtte a gólokat – 100 éve született Deák Ferenc, a gólkirályok legnagyobbika

Egyéni csúcsa egy meccsen kilenc gól volt az NB I-ben. A Ferencvárostól kétemeletes, 32 lakásos házat kapott, amikor a zöld-fehérekhez igazolt a Szentlőrinci AC csapatától. Akár felhőkarcolót is adhattak volna a száz esztendeje született hálórongyoló középcsatárnak, Deák Ferencnek.

Annak ellenére, hogy Szentlőrincen játszott, a ferencvárosi Viola utcában látta meg a napvilágot – éppen 100 éve, 1922. január 16-on. A SZAC-nál az 1938-ban vb-ezüstérmes csatár, Kohut Vilmos foglalkozott vele, miután szülei eltiltották a futballtól, majd mégis visszaengedték a pályára. Deák Ferenc kiskorában kapus volt, de egy lövés fejen találta, és elvesztette eszméletét. Ekkor mondta a hét gyereket nevelő mama és papa: ennek a vircsaftnak vége!

Danninger János hentes és mészáros, a Szentlőrinc klubelnöke kisírta, hogy a csemetének mégse kelljen abbahagynia.

Ez mind Deáknak, mind a magyar futballnak a javára szolgált még akkor is, ha az immár centert játszó tehetség a pályán is találkozott néhány hentessel és mészárossal.

Híre ment, hogy ontja a gólokat, ezért behívták a katonaválogatottba. Nem volt nagy dicsőség, a hadi gárda a baráti náci Németország Belgrádban állomásozó, azaz Jugoszláviát megszálló tömeggyilkos csapatával találkozott 1943 novemberében a Beszkárt-pályán 15 ezer néző előtt. Honfitársaink 7:2-re nyertek a rettenetes, nálunk mégis ajnározott Hitler-bébik ellen. Deák négy gólt szerzett, ha nincs olyan meghitt viszony a Horthy-rezsim és a Führer borzalmas birodalma között, akkor még az is megtörténhetett volna, hogy a Bambának becézett csatár buchenwaldi vagy mauthauseni beutalót kap a négyesért.

Kovács Márton Ernő / Fortepan
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!