Kovács Márton Ernő / Fortepan
Foci sport24

Kiütött egy ávóst, csatárként kivédte a tizenegyest és számolatlanul lőtte a gólokat – 100 éve született Deák Ferenc, a gólkirályok legnagyobbika

Egyéni csúcsa egy meccsen kilenc gól volt az NB I-ben. A Ferencvárostól kétemeletes, 32 lakásos házat kapott, amikor a zöld-fehérekhez igazolt a Szentlőrinci AC csapatától. Akár felhőkarcolót is adhattak volna a száz esztendeje született hálórongyoló középcsatárnak, Deák Ferencnek.

Annak ellenére, hogy Szentlőrincen játszott, a ferencvárosi Viola utcában látta meg a napvilágot – éppen 100 éve, 1922. január 16-on. A SZAC-nál az 1938-ban vb-ezüstérmes csatár, Kohut Vilmos foglalkozott vele, miután szülei eltiltották a futballtól, majd mégis visszaengedték a pályára. Deák Ferenc kiskorában kapus volt, de egy lövés fejen találta, és elvesztette eszméletét. Ekkor mondta a hét gyereket nevelő mama és papa: ennek a vircsaftnak vége!

Danninger János hentes és mészáros, a Szentlőrinc klubelnöke kisírta, hogy a csemetének mégse kelljen abbahagynia.

Ez mind Deáknak, mind a magyar futballnak a javára szolgált még akkor is, ha az immár centert játszó tehetség a pályán is találkozott néhány hentessel és mészárossal.

Híre ment, hogy ontja a gólokat, ezért behívták a katonaválogatottba. Nem volt nagy dicsőség, a hadi gárda a baráti náci Németország Belgrádban állomásozó, azaz Jugoszláviát megszálló tömeggyilkos csapatával találkozott 1943 novemberében a Beszkárt-pályán 15 ezer néző előtt. Honfitársaink 7:2-re nyertek a rettenetes, nálunk mégis ajnározott Hitler-bébik ellen. Deák négy gólt szerzett, ha nincs olyan meghitt viszony a Horthy-rezsim és a Führer borzalmas birodalma között, akkor még az is megtörténhetett volna, hogy a Bambának becézett csatár buchenwaldi vagy mauthauseni beutalót kap a négyesért.

Kovács Márton Ernő / Fortepan
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.